Odbačena prijava za prebijanje dečaka, osumnjičenog inspektora branio Đukanović

Vesti 26. jul 202217:15 > 23:4620 komentara
vladimir đukanović
N1

Odbačena je krivična prijava protiv dvojice policajaca osumnjičenih za prebijanje mladića sa teškoćama u razvoju na protestu u Novom Sadu 2020. godine, saznaje 021.rs.

Sam protest na kom su dvojica policajaca upotrebili silu protiv mladića koji je prolazio kroz centar grada za vreme trajanja događaja desio se 8. jula 2020. godine. Dvojica policajaca su mladića srušila sa bicikla, bacila njegov bicikl i potom ga šutirala po telu i glavi.

Kako za 021.rs odgovaraju iz Osnovnog javnog tužilštva u Zrenjaninu, koje je bilo nadležno za ovaj predmet, rešenje o odbačaju prijave doneto je u aprilu ove godine.

Kao osnov za odbačaj navodi se da ne postoje osnovi sumnje da je učinjeno krivično delo za koje se goni po službenoj dužnosti.

Pročitajte još:

Kako saznaje ovaj portal od punomoćnika oštećenog mladića, na ovu odluku tužilaštva podnet je prigovor, ali je on ubrzo odbijen, zbog čega je podneta i ustavna žalba.

Punomoćnik oštećenog Stefan Dulić za 021.rs kaže da on i advokat Vladimir Beljanski smatraju da istraga nije sprovedena delotvorno, da je tužilaštvo pustupalo sporo i da neke dokazne radnje, koje bi mogle biti ključne, nisu preduzete.

Kako objašnjava za 021.rs, tek godinu i po dana nakon samog događaja su ispitani svedoci. Sektor unutrašnje kontrole je relativno brzo prikupio izjave svedoka, ali te izjave ne mogu da se koriste kao dokaz, jer su date u formi beležaka.

„Kada je došlo do toga da daju izjave pred tužilaštvom, neki svedoci su promenili iskaze u delu da li prepoznaju osumnjičene. To je nešto što baca sumnju na ceo postupak“, navodi Dulić.

Navodno je jedan od svedoka koji je promenio izjavu policijska službenica koja je prvi put na video snimku prepoznala osumnjičenog S. D. Ona je u prvobitnoj izjavi rekla da ga prepoznaje, da bi kasnije navela da je prilikom davanja te izjave bila bolesna, da je imala temperaturu i da je pitanje bilo sugestivno, te sada nije sigurna ko je to. Promenjenu izjavu je, između ostalog, tužilac iskoristio za odbacivanje prijave.

„Sa snimka ne može najjasnije da se prepozna da li je u pitanju osumnjičeni S. D. ili ne. Međutim, sama metodologija veštačenja snimka nije bila dobra. Veštačilo se samo na osnovu jedne njegove fotografije. Nije izvršena forenzička registracija, što se po zakonu uvek radi. Trebalo bi da se uzmu nove fotografije, da se gleda konstitucija… Međutim, to je propušteno da se uradi. Oni su veštačili na osnovu jedne fotografije koju MUP ima u svojoj bazi podataka, najverovatnije iz lične karte. Veštaci sa takvom metodologijom nisu ni mogli da utvrde identitet“, objašnjava Dulić.

U ustavnoj žalbi su se punomoćnici oštećenog, kaže sagovornik 021.rs, držali onog što smatraju da je najvažnije.

„Nisu uzeti otisci lica koje baca bicikl oštećenog sa bicikla. To se moglo odmah uraditi, a to nije učinjeno“, naglašava.

Osumnjičenog inspektora branio Đukanović

Jedan od faktora uticaja koji su pomenuti u ustavnoj žalbi je i advokat odbrane osumnjičenog S. D.

„Branilac jednog od osumnjičenih je Vladimir Đukanović koji je ujedno i član Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaštva. Dakle, on je neko ko utiče na izbor javnih tužilaca i na njihovo napredovanje, a u krivičnom postupku postupa kao branilac. To je nešto što je ustavnom sudu izneto kao problematično“, navodi Dulić.

Da je uključivanje Vladimira Đukanovića u odbranu jednog od osumnjičenih imalo faktičku dimenziju, ocenjuje i Vladica Ilić iz Beogradskog centra za ljudska prava.

„U taj predmet se u nekom momentu uključio Đukanović. Možda je i ta okolnost imala faktičku vrstu uticaja. On je uticajna politička figura i nosilac raznih funkcija. U poziciji je i da utiče i da ima faktičku moć u odnosu na tužilaštvo i pravosuđe“, kaže Ilić za 021.rs.

Ilić: Kolege štite kolege, da je civil napao policajca sve bi se proverilo

Kao problematično ocenjuje i to što je inspektor S. D. u svojoj izjavi tvrdio da se u trenutku prebijanja mladića nalazio na drugom mestu, a da tužilac tu tvrdnju nije proverio.

„On je izneo alibi, tvrdnju da se nalazio negde drugde. Ta tvrdnja je morala da bude proverena. Tužilac je trebalo da predloži da se uzmu bazne stanice mobilne telefonije i da se locira gde je bio u to vreme, a ne samo da se veruje ili ne veruje na reč iskazima“, ističe sagovornik 021.rs.

Dodaje da je, prema njegovim saznanjima, telefon osumnjičenog S. D. dat na veštačenje njegovim kolegama iz iste policijske uprave, odnosno PU Novi Sad.

„Time se ruši nezavisnost istrage. Kad su u pitanju istrage protiv policajaca, neophodno je da ih rade ustanove koje su u odnosu na njih nezavisne, a ne kolege iz iste uprave. Očekivano je da će kolege da štite kolege“, napominje Ilić.

Na pitanje da li može ovakvo postupanje tužilaštva da se poveže sa time što su osumnjičeni policajci, Ilić odgovara potvrdno.

„Da je neko drugi u bio u tim ulogama ili da je civil napao policajca, apsolutno nemam sumnju da bi se svi dokazi našli i da bi se sve proverilo. I sve bi bilo urađeno dosta brže. U ovom slučaju je oštećeni mladić dao izjavu u postupku tek sedam-osam meseci nakon samog događaja i tek posle insistiranja njegovih punomoćnika. Toliko odugovlačenja se tu desilo“, navodi naš sagovornik.

Punomoćnik oštećenog Stefan Dulić kaže za 021.rs da je još uvek u toku parnični postupak za naknadu štete. Takođe, u zavisnosti od odluke Ustavnog suda, razmatra se i obraćanje Evropskom sudu za ljudska prava.

„Teško do razrešenja u slučajevima torture“

Ilića zabrinjavaju i inače dugi procesi pred Ustavnim sudom i mogućnost zastare.

„Naš Ustavni sud neke predmete rešava godinama. Ali imamo, recimo, inicijativu Siniše Malog, koju nije propustio da reši brzo“, kaže Ilić.

Uzimajući u obzir ovakvo razrešenje slučaja policijske brutalnosti na građanskim protestima, Vladica Ilić navodi da je teško da će doći do bilo kakvog razrešenja u korist građana kada je u pitanju poslednji protest u Novom Sadu koji je održan 21. jula ove godine, a na kom su službenici obezbeđenja i policajci primenjivali silu nad demonstrantima.

Novosađanin Milorad Ljeskovac kog su trojica neuniformisanih muškaraca prikovala na zemlju, a jedan od njih mu je klečao na vratu, najavio je podnošenje tužbe, a krivičnu prijavu podneo je i novosadski odbor Stranke slobode i pravde. Ilić kaže da Ljeskovac može da očekuje da će na pravdu čekati dugo.

„Pravda za žrtve torture u Srbiji je jako spora, često i nedostižna. Eventualno može da se ishoduje na Ustavnom sudu ili Evropskom sudu za ljudska prava. Naša tužilaštva nisu zainteresovana da te predmete efikasno istražuju“, smatra Ilić.

Za šta su se teretili policajci?

Slučaj je u zrenjaninsko tužilaštvo došao u avgustu nakon što su ga tužilaštva u Novom Sadu i Bačkoj Palanci odbila zbog prethodne saradnje sa osumnjičenim inspektorom.

Prvobitno se krivični postupak vodio samo protiv inspektora S. D. da bi se u daljem toku istrage proširio i na N. B.

S. D. se teretio za nasilničko ponašanje najverovatnije jer te večeri, po saznanjima 021.rs, nije bio na dužnosti. Kako je 021.rs nezvanično saznao, on tada nije bio zaposlen u Policijskoj upravi Novi Sad, već u Ministarstvu unutrašnjih poslova, tako da ga lokalna policija nije angažovala. Iako smo više puta pitali MUP u kom svojstvu je S. D. bio na protestu, ostali smo bez odgovora.

Nasuprot tome, policajcu N. B. se na teret stavljalo delo zlostavljanje i mučenje, jer je on kao policijski službenik navodno upotrebio prekomernu silu.

S. D. je i ranije bio sumnjičen za policijsku torturu, a i tada je postojao snimak istog kako šutira nogom u glavu bespomoćnog čoveka vezanog lisicama, pisao je portal Pištaljka.

Komentari

Vaš komentar