Kad nastupaju u Srbiji, mogu kako hoće: Kad tako probaju u svetu, dobiju „šakom o sto“

Vesti 23. apr 202420:07 132 komentara

U trenutnoj diplomatskoj ofanzivi Srbije u Savetu Evrope i Ujedinjenim nacijama, zvaničnici - i onaj najviši, prave faulove u verbalnim nastupima pred evropskim poslanicima i svetskim diplomatama. Kakva se poruka šalje zvaničnom Beogradu, ako strana ambasadorka lupa rukom o sto zbog ponašanja srpskog predsednika?

Na stranačkim skupovima stoji se mirno, na Andrićevom vencu se na slučajnu zvonjavu telefona ili, ne daj Bože, novinarsko podpitanje, popreko gleda. Ali predsednik države bio je na nekom trećem mestu i tamo dobio poseban tretman.

Bila nervozna ili ne, tek predsedavajuća u SB ućutkala je Vučića lupanjem ruke o sto.

„Mislim da je to ponižavajuće i za zemlju posebno kad se radi o predsedniku države da se nalazi u takvoj situaciji u odnosu na neke ambasadore, jer tamo su ipak samo ambasadori, a s druge strane mislim da je to posledica ove domaće situacije autokratske i jednog manira“, smatra nekadašnji diplomata Duško Lopandić.

A kamere na sednici SB posvećenoj Kosovu snimile su i nešto kasniji detalj, na kome se vidi da savetnica predsednika Srbije snima telefonom njegovo izlaganje, do trenutka dok joj, kako se na osnovu jednog kadra može pretpostaviti, osoba iz protokola ne objasni da to nije dozvoljeno. A nije dozvoljeno i u Parlamnetarnoj skupštini Saveta Evrope govoriti kao se naviklo u Narodnoj skupštini na Trgu Nikole Pašića, gde se kodeks ponašanja uvek slobodno tumači.

„Mi smo možda mala država, ali za razliku od vas imamo integritet i nikada se nećemo predati i pokoriti i Srbija će razmisliti da li će biti članica organizacije koja flagrantno krši međunarodno pravo“, govorila je šefica srpske delegacije Biljana Pantić Pilja

„Drage kolege, podsećam vas da po Poslovniku i kodeksu ponašanja za članove ovog skupa, debate se moraju voditi na uredan i pristojan način i da članovi Skupštine ne mogu raditi ništa što može dovesti do poremećaja za vreme diskusije“, rekao je predsednik Parlamentarne skupštine Teodoros Ruspoulos.

Grk izrekao opomenu zbog težine izgovorenih reči, Maltežanka lupila rukom o sto zbog upadanja u reč – samo žuti kartoni ili diplomatski tretman koji upozorava na nešto. U svakom slučaju, tamo negde postoje pravila ponašanja i svi moraju da ih se pridržavaju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare