Kad ne može drugačije… U Kraljevu kamere snimaju da li se đubre baca u kontejner

Vesti 02. apr 202421:35 8 komentara

Na osnovu iskustva s kamerama za merenje brzine, zbog kojih se u većoj meri poštuju propisi, u Kraljevu su kamere postavljene da bi se pratilo da li se smeće baca u kontejnere ili pored njih. Kako su za N1 ispričali iz Komunalne milicije, kamere koje su postavljene početkom godine, već su pokazale rezultate. Mini deponije na tim mestima su se drastično smanjile.

Ako svest građana o zaštiti životne sredine nije moguće promeniti razgovorom, može snimanjem. U Kraljevu su za tri meseca, koliko kamere već snimaju kako se baca smeće, stanovnici istom tom brzinom i promenili navike.

Jer više ništa nije isto. Navike se menjaju. Pazite sad – otpad se baca u kontejnere umesto pored njih. A oni željni „avanture“, moraće da ulože više, i odu dalje, gde kamera nema, ne bi li otpad izručili van kontejnera.

Kamere koje nadziru kontejnere postavljene se na dve lokacije u gradu. Ali, s obzirom da je potez bio efikasan, vrlo brzo će biti postavljeno još kamera.

„Ne bi trebalo da bacamo pored“

„Mnogo je bolje, a ne onako, lom opšti“

Jasmina Zlatić, načelnica Komunalne milicije u Kraljevu, kaže za N1 da se na monitorima konstantno prati da li neko baca, recimo, komunalni ili baštenski otpad, pored kontejnera.

„Uočavaju na kamerama i odmah upućuju najbližu patrolu komunalne milicije kako bi stigli na mesto i zatekli lice koje baca otpad. Odmah se piše kazna, i ona iznosi 20.000 dinara“, kaže Zlatić.

Neki bi rekli da su ove novčane kazne male u odnosu na štetan uticaj deponija na životnu sredinu. Ali, ovde bi mogli da dodamo – do skora nije bilo nikakvih kazni.

PROČITAJTE I:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare