Kad predsednik iznese stav – predlagači utihnuli, tumačenja zakona zaboravljena

Vesti 06. jul 202119:20 20 komentara

Autentična tumačenja tri zakona, kojima bi se u korist banaka preinačili parnični postupci protiv građana, zaboravljena su tema u Skupštini Srbije. Predlagači tih tumačenja iz redova Srpske napredne stranke utihnuli su, pošto su gledali Ćirilicu, u kojoj je predsednik Srbije izrekao svoj sud o tom predlogu. Do rasprave je ipak došlo u skupštinskim kuloarima, pošto je poslanik Socijalističke partije Srbije i advokat Toma Fila rekao pred poslanicom Srpske napredne stranke Jelenom Žarić Kovačević da je predlog bio skandalozan.

Na današnjem Odboru za ustavna i zakonodavna pitanja ni reči o autentičnim tumačenjima, koja su mogla da preinače presude svih sudova. Čak bi i krovna presuda Vrhovnog kasacionog suda bila promenjena tumačenjem, koje je planirala da predloži poslanica Jelena Žarić Kovačević.

Ali, poslanik i advokat Toma Fila, setio se kada je sednica završena da kaže koleginici šta misli.

Povezane vesti:

„Ja koliko znam Jelenu i ostale to bi bilo povučeno s dnevnog reda“, rekao je poslanik SPS-a Toma Fila.

N1: Zašto su onda predložili?

„Ne znam. Ja mislim da je to bilo zbog MMF-a koji je to tražio da se uredi odnos banaka i potrošača. Ali, to ne može tako. Ono što je Vrhovni sud uradio to treba prihvatiti. Zamislite dođe klijent kod mene kao advokata i onda mu ja uz naknadu tarifiram i kafu što je popio i amortizaciju stolice. Ne može tako“, dodao je Fila.

Predsednik Srbije objasnio je razloge zbog kojih se prethodno složio da poslanik Vladimir Đukanović zamoli troje kolega poslanika SNS da odustanu od autentičnih tumačenja. Vučić kaže i da donekle razume razloge Jelene Žarić Kovačević, Dejana Kesara i Veroljuba Arsića i njihove motive.

„Da se zaštiti država od samovolje advokata, jer oni nisu štrajkovali zbog naroda, već zbog sebe. Ali, ja to nisam smeo da dozvolm jer bi u jednom malom delu bio oštećen i običan narod. Inače, tu najveću korist imaju ubedljivo advokati“, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Advokati, koji drugi put u kratkom periodu uspevaju da nateraju vlast da ne menja ili ne tumači na nov način zakone koji se tiču njihovog delovanja, postavljaju pitanje: ako i predsednik priznaje da bi građani snosili posledice, zar nisu onda na pravoj strani?

„Izjava predsednika je neprikladna i uvredljiva za advokaturu. Ona je i protivrečna, jer se, koliko znamo, predsednik složio sa time da su autentična tumačenja bila uperena protiv građana“, naveo je predsednik Advokatske komore Srbije Viktor Gostiljac.

Gostiljac podseća predsednika da nije advokatura predložila sporna tumačenja, nego „poslanici njegove, vladajuće stranke“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare