Kad stranci donesu Rezoluciju o izborima, onda je „ultimatum“: A kad MMF daje pare, onda su „partneri“

Vesti 12. feb 202419:57 78 komentara

Rezolucija Evropskog parlamenta pokrenula je lavinu uvreda na račun opozicije. Vlast je jednoglasna u poruci da je lobiranje za usvajanje Rezolucije jednako prihvatanju "julskog ultimatuma" iz 1914. Sa druge strane, opozicija poručuje da nisu u pitanju strane neprijateljske misije, nego delegacije institucija čiji član Srbija želi da postane. Naročito kad postoje stvari koje država ne može sama da uradi.

To što se sad opisuje kao moderni ultimatum iz 1914, kolonijalna svest ili još uvredljivije, često se, posebno kad je reč o međunarodnim institucijama koje daju pare – opisivalo kao partnerski odnos. Nije malo stvari koje je Srbija dosad radila pod izgovorom da to tako mora jer tako nalažu strani partneri.

Na primer, povećanje cene struje.

Koliko puta smo samo čuli da struja mora da poskupi, jer tako traži MMF. Suština aranžmana sa MMF je da, ukoliko Srbija želi koristi od te orgaizacije, mora da ispuni neke norme. Njih MMF propisuje i redovno kontroliše. Za proveru ne moraju daleko da idu – predstavnici MMF sede u Narodnoj banci Srbije.

I nisu oni jedini koji proveravaju koliko se zvaniči Beograd pridržava dogovora. Slično je i sa Svetskom bankom ili Evropskom unijom. I nije samo pitanje kontrole – mnogi sektori u dobroj su meri prepušteni stranim institucijama da ih analiziraju, predlažu izmene, finansiraju reforme – samo se onda te strane misije nazivaju konsultanti. Pod snažnim nadzorom je, na primer, godinama proces reforme javne uprave.

Cela reforma pravosuđa urađena je uz nadzor ne samo EU, nego i Venecijanske komisije.

Kad je, dakle, zemlja uključena u međunarodne organizacije, ili želi da im pristupi, kao što Srbija kaže da želi u EU, onda je i uobičajeno da postoje stvari koje radi zajedno sa predstavnicima tih institucija.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare