„Kada bih opet morao da napustim kuću, samo bih fotografije poneo“: Svi odgovorni za poplave u Obrenovcu politički napredovali

Vesti 15. maj 202422:42 18 komentara

Pre deset godina Srbiju je zahvatila jedna od najvećih poplava ikada. Gotovo trećina zemlje bila je pod vodom, a stradalo je 17 ljudi.

Danas se čini kao da se ništa nije dogodilo. Ali pre tačno deceniju, ovde se desila apokalipsa.

Kroz šta su Obrenovčani prošli vidi se tek izbliza, o tome svedoče žute fleke od vode, koje se i dalje nalaze na zgradama, kao i pločica u centru.

Iako sada izgleda neverovatno, gotovo 90 odsto Obrenovca bilo je pod vodom dubokom nekoliko metara.

Zvanično, stradalo je sedamnaestoro ljudi. Javnog obeležavanja desete godišnjice tragedije nema, kao i svake godine održan je samo moleban u obrenovačkoj crkvi.

„Nemamo čak ni spomen-ploču na kojoj bi trebalo bar da budu imena tih 17 naših sugrađana i sugrađanki koji su na tako tragičan način izgubili život“, kaže novinarka Jasmina Prodanović.

Uvereni su meštani Obrenovca da, kada bi spomen-ploča i postojala, na njoj bi bilo manje imena, da su nadležni reagovali na vreme.

Anketa:

„Nije bilo ni sirene, ništa. Sve su lagali“, kaže Obrenovčanin.

„Ništa nije bilo, bilo je dosta udavljenih. Da su pustili u selo, ne bi se niko podavio. Na Vašarištu podavilo se sve. I kod mene tamo dole podavilo se na spavanju“, smatra drugi Obrenovčanin i dodaje da su to bile njegove komšije.

Treći građanin navodi da su se i ljudi i stoka podavila.

„Oni su lagali koliko je stvarno bilo tih slučajeva. A to je bio mnogo veći broj“, kaže.

N1: Zvanično je bilo 17…

„Ma kakvih 17?! Ko zna koliko je to bilo“, navodi.

Kako navodi građanka Obrenovca da se probio nasip u Zabranu, Zabrežju, voda bi otišla.

„To je rađeno ’81 godine, već su imali informaciju i iskustvo. Samo su možda bili sujetni“, smatra.

Kao ti neki sujetni u javnosti se označavaju tadašnji gradonačelnik Siniša Mali, koji je pozvao Obrenovčane da ostanu u svojim domovima i bivši predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković jer, navodno, nije dozvolio da se upale sirene za uzbunu.

„Sišli smo u prizemlje da vidimo dokle je voda. Bili smo na prozoru kod komšinice, voda je bila negde do kolena i tog trenutka je prošao Miroslav Čučković na „dozeru“, on je bio u onoj kašiki i rekao – ništa ne brinite, sve je pod kontrolom i nastavio. A mi čekamo da voda dođe kod komšinice. Voda je ušla posle u njen stan“, objašnjava novinarka Jasmina Prodanović.

Odgovornost niko nije snosio, naprotiv, svi su politički napredovali. Na Kolubari još uvek nije podignut novi, viši nasip.

Domaćinstva je jednim delom obnovila država, što iz budžeta, što iz inostranih donacija. Nekome su pomogli poslodavci.

Šteta se merila u stotinama miliona evra. Ali kada se podvuče crta, materijalno je najmanje bitno, poručuje Obrenovčanin Danijel Kuburović.

„Kada bih morao ponovo da napustim svoju kuću, samo bih poneo fotografije sa sobom. Onda ste poneli svoj život sa sobom. Sve ostalo će se ponovo kupiti, nabaviti, zaraditi“, kaže ugostitelj Danijel Kuburović.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare