Kada će Beograđani ponovo na glasanje: Preporuke ODIHR-a na stolu, koliko brzo mogu biti usvojene

Vesti 04. mar 202421:30 12 komentara

Novi ili ponovljeni izbori u Beogradu očekuju nas krajem aprila ili početkom maja - zavisi ko ima kakve želje. Njima u susret - u Vladi Srbije održan je prvi sastanak sa predstavnicima ODIHR-a, kako bi se krenulo u implementaciju preporuka ovog tela. Bez izjava za medije.

Šta premijerka u tehničkom mandatu nosi u fascikli – papire sa neobaveznim preporukama ili obavezno štivo za beogradske izbore?

„Profesionalan, objektivan, izbalansiran i na preporukama koje su sasvim na mestu“, rekla je premijerka u tehničkom mandatu Ana Brnabić.

Pre nego se tim rečima zahvalila na izvešaju predstavnicima ODIHR-a, Brnabić je na nacionalnoj frekvenciji objasnila šta će s tim preporukama za poboljšanje izbornih uslova biti.

„Radimo to zbog Srbije i našeg naroda, ni zbog kakvih pritisaka ili bilo čega, zato što mi verujemo u to, tako da ćemo mi kako je to predložio i predsednik Republike, mi ćemo nastaviti da radimo i videćemo šta možemo da implementiramo od svih tih preporuka“, kazala je Brnabić.

Ako date SNS-u i Vučiću i Brnabić da implementiraju, ništa se neće implementirati, to je potpuno jasno, jer po njima nema potrebe, pošto je sve ovde sjajno, smatra predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas.

N1: I u kakvu to poziciju vas dovodi?

„Moraćemo da sednemo i sa našim partnerima i sa drugim listama i da donesemo odluku da li se učestvuje na tim izborima ili ne i kakav je naš odgovor ukoliko nema nikakvih promena izbornih uslova, ako se ništa ne menja“, rekao je Đilas.

A šta treba da se menja? Odgovor zavisi od toga kako se čitaju i razumeju preporuke ODIHR-a.

„Tamo sve jasno piše, sve jasno piše“, kaže Đilas

„Ništa meni nije jasno šta su tu ispisali, pošto to što su nama tu napisali, mogu da napišu svakome“, rekao je Aleksandar Šapić.

Kad po Šapiću već nema šta da se menja, što da se čeka. Najverovatniji kandidat naprednjaka za gradonačelnika predviđa da će, kako kaže, za sedam-osam dana biti izabran predsednik Narodne skupštine i da će odmah raspisati izbore za Beograd.

Dakle, možda je najrealnije da prićamo o 28. aprilu?

„Ja bih voleo da bude 28, što pre“, dodao je Šapić.

„Ne vidim kako će to stigne sve do 28. aprila, ne vidim, niti vidim razlog zašto moraju tada da budu, kad čak i po sadašnjem zakonu mogu da se održe do kraja maja“, rekao je Dragan Đilas.

Pretpraznični ili postpraznični datum za glasanje, neobavezne preporuke ili obavezno štivo. Šta čeka Beograd?

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare