Kada će i u Srbiji biti potpuno zabranjeno pušenje u ugostiteljskim objektima

Vesti 31. jan 202309:28 334 komentara
AFP/Philippe Huguen

Predlog o potpunoj zabrani pušenja u ugostiteljskim objektima postoji, ali nije došao na dnevni red za usvajanje, niti ima mišljenje Ministarstva zdravlja i drugih ministarstava. Komisija koju sam vodila napravila je predlog izmena tog zakona, koji je obuhvatao apsolutnu zabranu upotrebe duvana u svakom zatvorenom prostoru, a tu smo dodali još i sportske terene i autobuska stajališta. Predlog je poslat Ministarstvu zdravlja, ali je na tome i ostalo, kaže u razgovoru za portal N1 dr Srmena Krstev, koja se do decembra nalazila na mestu predsednice Republičke stručne komisije za kontrolu duvana.

Srbija je jedna od retkih zemalja u Evropi i regionu u kojima je pušenje dozvoljeno u restoranima, kafićima i drugim ugostiteljskim objektima, koji su zadimljeni i ovog 31. januara, kada se obeležava Nacionalni dan bez duvana.

Povezane vesti:

Prema njenim rečima, odredbe po kojima je pušenje dozvoljeno u jednom delu ugostiteljskih objekata „toliko su zastarele da, osim u Srbiji, nigde više ne postoje“.

„U ostalim državama postoji ili potpuna zabrana pušenja ili takozvana delimična, koja je suštinski potpuna, gde je pušenje dozvoljeno samo u specijalno konstruisanoj prostoriji sa vrlo strogim uslovima. Takve prostorije se gotovo nigde ne otvaraju jer zahtevaju posebnu ventilaciju, specijalna vrata i slično, pa nisu isplative za ugostitelje. Sve veći broj država uvodi i zabranu pušenja na terasama lokala, tako da je Srbija tu u velikom zaostatku“, ističe dr Krstev.

Rešenjem ministra zdravlja 2021. godine formirana je Radna grupa, sa ciljem da izradi izmene i dopune Zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu. Ta grupa je bila multisektorska, pored celokupnog sastava Republičke stručne komisije za kontrolu duvana činili su je i predstavnici različitih ministarstava u čijim zakonima se takođe pominje duvan i kontrola duvana.

Upitana da proceni kada bi potpuna zabrana pušenja u ugostiteljskim objektima mogla da zaživi i u Srbiji, sagovornica portala N1 odgovara da „ne vidi da država Srbija uvodi bilo kakve mere u oblasti zdravlja koje su promotivne“.

N1

„Ne znam šta se više čeka s tim. Deprimirajuća je činjenica da naša država nije u stanju da uvede mere koje su već decenijama na snazi u Evropi i u drugim delovima sveta. Jednom će to svakako morati da uradi i Srbija. Pušači se inače vrlo brzno naviknu da moraju da izađu napolje ukoliko žele da puše. To uostalom rade i naši turisti kada odu u neku zemlju u kojoj nije dozvoljeno pušenje u ugostiteljskim objektima“, podvlači dr Krstev.

Kako kaže, predlog bi trebalo da bude usvojen ukoliko se ne donese taj sveobuhvatni zakon koji obuhvata i reklamiranje duvanskih proizvoda, što bi, dodaje, svakako bilo bolje.

„Uzmimo na primer slikovna upozorenja, jer retko koja država ima paklice cigareta kakve mi imamo. Takođe, potpuno je neregulisana oblast novih duvanskih i nikotinskih proizvoda, pa imamo eksploziju upotrebe tih proizvoda među mladima, bez ikakve regulacije i kontrole“, upozorava dr Krstev.

Komisija za kontrolu duvana u Srbiji više ne postoji

Odlukom Ministarstva zdravlja iz decembra prošle godine Republička stručna komisija za kontrolu duvana prestala je da postoji.

„Komisija je rasformirana i trenutno je nema, ali se nadam da će uskoro biti formirana nova“, navodi dr Krstev.

Sagovornica portala N1 naglašava da je jedan od glavnih argumenata u korist zabrane pušenja podatak da nije došlo do smanjenja broja gostiju u ugostiteljskim objektima.

„U svim zemljama, bez obzira na to koliko je problem veliki, uvek ima više nepušača od pušača. Kad je uvedena zabrana pušenja, mnogi nepušači su počeli češće da posećuju lokale, što je upravo suprotno od priče koju su forsirali ugostitelji i duvanska industrija“, konstatuje dr Krstev.

Podseća da je još 2009. godine bio izrađen Predlog zakona kojim je bila predviđena potpuna zabrana pušenja u zatvorenom prostoru, pa tako i u ugostiteljskim objektima.

„Nažalost, Skupština Srbije je to promenila, pa je 2010. godine na snagu stupio zakon sa tim izuzecima. I tada je bilo jasno da to nije dobro. Dozvoliti pušenje u jednom delu lokala, a u drugom ne, i to u prostoru bez ikakve pregrade i posebne ventilacije, nije imalo nikakvog smisla“, zaključuje dr Krstev.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare