Kada će novi izbori – pojačana kampanja vlasti u medijima i opozicije na terenu

Vesti 30. apr 202320:08 21 komentara

Hoćemo izbore" - "dobiće izbore kad ih budu hteli". Tako se jednom rečenicom može opisati trenutni dijalog između opozicije i predsednika države na temu izbora u Srbiji. U Crti primećuju da se pojačala aktivnost svih političkih aktera na terenu , ali i zaključuju da se ne može predvideti kada će građani i za šta glasati.

Dok Aleksandar Vučić bez kočnica oblazi Srbiju, na njegovom koridoru kotrljaju se i dva datuma: 27. maj – Vučić prestaje da šefuje naprednjacima i 28. jun – Vučić postaje predsednik Narodnog pokreta za Srbiju. Na tom putu luta i gubi se treći datum.

Povezane vesti

RTS: Kad će izbori?

Vučić: Pa kad budu hteli…

RTS: Ko?

Vučić: Pa ovi iz opozicije…

RTS: Ovi iz vaše stranke hoće u novembru.

Vučić: Iz moje stranke?

RTS: Da, kažu novembar

Vučić: Ko je to rekao?

RTS: Čini mi se Glišić…vi bolje znate.

Vučić: Nemam pojma, oni imaju sad Skupštinu u maju, pa taman kad me se ratosiljaju, onda donose odluku kad će izbori, nije problem.

RTS: A šta ste obećali Đilasu, kad će beogradski?

Vučić: Nisam obećao ništa, rekao sam kad bude tražio…

RTS: Sad traži.

Vučić: Traži, dobiće.

RTS: Kad?

Vučić: Moramo da sednemo i da razgovaramo, kada je to logično, ne mozete imati u julu izbore…na jesen ili zimu, kad hoće, ne on, nego bilo ko drugi, zato što je to fer.

I dok predsednik poručuje da je fer poštovati političke protivnike, politički protivnici to poštovanje nikako da dočekaju.

„Već mesecima govorimo da su neophodni i vanredni parlamentarni izbori, a vanredne beogradske tražimo godinu dana“, saopštila je Stranka slobode i pravde.

„Hoćemo slobodne i poštene izbore na svim nivoima, uključujući vanredne predsedničke izbore“, poručlili su iz Demokratske stranke.

„Koji god datum za izbore da odaberu Vučić i Đilas državotvorna opozicija je spremna za njih“, saopštili su Zavetnici.

„Izbori da budu razdvojeni, prvo Beograd, a onda i ostalo“, naveli su iz Zajedno.

„Ako je Vučić rekao da će biti izbora kad opozicija traži, zašto već nisu zakazani“, upitali su iz Dveri.

„Izbore što pre raspisati, nažalost, u Srbiji ne funcionišu institucije i oni se dešavaju samo kada Vučić proceni da mu je to potrebno“, rekli su u Nardonoj stranci.

Dakle, znamo da je premijerka dobila oročeni mandat, ali znamo i da se izbori u Srbiji ne mogu predvideti. Stiče li javnost utisak da su se trenutno svi politički akteri rastrčali, onako, kao u kampanji?

„U kampanji jeste jedino SNS, kroz različite oblike, bilo kroz stranački rad ili parastranački rad, tj. kroz novoformirani ili uskoro formirani politički pokret. A sa druge strane akteri koji nemaju pristup nacionalnim frekvencijama, medijima, jesu aktivniji na samom terenu i to je nešto što im je jedino preostalo, da u direktnoj komunikaciji s građanima predstave svoje ideje i programe“, smatra Raša Nedeljkov iz Crte.

Ima li ih danas ili sutra u Crti zaključuju da se od poslednjih izbora ništa od problema koji ugrožavanju njihovu demokratičnost nije promenilo na bolje.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare