Kada će odzvoniti nasilju u školama? Nastavnici na ulici traže konkretna rešenja

Vesti 01. dec 202219:068 komentara

Da se u školama zaustavi svaki vid nasilja i da prosvetni radnici dobiju status službenih lica - to su zahtevi koje su sa ulica širom Srbije poslali nastavnici. Protesti se zaustavljaju - nastavnici kažu da će sačekati rešenja koja bi nadležno ministarstvo uskoro trebalo da donese, pa će onda odlučiti šta dalje.

Nije to baš bilo u koloni po dvoje, kako to obično od dece traže, ali ni ovaj javni čas nije bio običan.

U uvodu pitanje – „deco, šta vam se dogodilo“, u razradi je pištaljka pozivala na dostojanstvo, a u zaključku zahtev državi da od učitelja ne pravi neprijatelja, već da podrži borbu protiv nasilja.

„Ljudi, 20. decembra, ako ne bude rešenja, znate šta nam je činiti. Mi smo strpljivi ljudi, nigde ne žurimo, plate su nam ionako male, prema tome i nema potrebe da se nerviramo, ali ovo više nije plata, ovo je sada dostojanstvo koje moramo da branimo“, rekla je predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbija Jasna Janković.

POVEZANE VESTI:

Zaključane su bile škole u 47 gradova širom Srbije. U Uniji sindikata prosvetnih radnika kažu da je oko 40 hiljada nastavnika izašlo na ulice – dok Ministarstvo prosvete razmatra nove mere i rešenja, nastavnici, između ostalih predloga, traže i status službenog lica. U Beogradu se zbog nasilja u školama šetalo, na centralnim trgovima u drugim gradovima skupovi podrške koleginici iz Trstenika.

„Kako nas vidi društvo vide nas i deca, jer nekako se ta slika sa odraslih prenosi na decu i onda se dešava ono što se dešava poslednjih godina, a ne samo sada“, rekla je nastavnica iz Kruševca Jelena Ranđelović.

„Došlo je neko zlo vreme u kome moramo da apelujemo da nam se sačuvaju život i zdravlje“, kaže nastavnik iz Kragujevca Milan Jevtić.

„Ovo što se u školama događa to je samo posledica nasilja u celom društvu, koje ne samo da se ne sankcioniše, već se i nagrađuje“, navodi nastavnica iz Niša Gordana Arsić.

Ali oni koji su držali čas na ulici neće biti nagrađeni, naprotiv. Nastavnici kažu da su bili pod velikim pritiskom kada su odlučili da priču o nasilju iznesu iz učionica i da im je traženo da ne obustavljaju nastavu.

„Dobijamo informacije da je danas gradska prosvetna inspekcija dobila nalog da obiđe sve naše škole, da se nateraju direktori da pokrenu disciplinski postupak protiv nas, protiv nastavnika koji se bore protiv nasilja. Aleksandar da dobije otkaz jer se bori protiv nasilja… Pa sram vas bilo“, poručio je Aleksanadr Markov iz Foruma beogradskih gimnazija.

Zvonilo je… Samo za kraj još jedne runde ili će izreka „zvono nas je spasilo“ u ovom slučaju značiti da je nasilje u školama pred nokautom? Svi se pitamo.

Komentari

Vaš komentar