Kada nam stiže „prava zima“ – šta kaže meteorolog Đorđe Đurić

Vesti 02. jan 202310:28 35 komentara
beograd, zima
Shutterstock

Meteorolog Đorđe Đurić konstatovao je da su temperature ovih dana odgovaraju prosečnim makismalnim temperaturama za april mesec, da su i za 15 stepeni više od proseka, ali je otkrio i kad se očekuje zahlađenje. 

„Nakon jutarnjih -2°C na jugu do 6°C na severu Srbije, maksimalna dnevna biće uz sunčano vreme od 12 do 18°C, u Beogradu do 16°C, uz sunčano vreme, jedino se u maglovitim predelima očekuje temperatura od 8 do 11°C“, najavljuje za danas meteorolog Đorđe Đurić na svojoj Facebook stranici gde redovno objavljuje prognoze.

RHMZ je jutros upozorio da se u toku prepodneva po kotlinama i rečnim dolinama jugozapadne i južne Srbije, kao i u nižim predelima, očekuje mestimično magla koja smanjuje vidlјivost na 100 do 300 m, lokalno i manje. Na širem području Beograda lokalna pojava magle usled čega će biti smanjena vidlјivost na oko 100 m.

Ipak i dalje neobično toplo za ovo doba godine, a kad će zahlađenje – otkriva Đorđe Đurić.

„Nakon prolećnog početka 2023. godine, uz temperature i do 20°C, sledi postepeni pad, ali i dalje uz natposečno toplo vreme, pa će u danima za i nakon Božića biti oko 10°C. Planine će i dalje biti bez snega. Prema trenutnim prognozama, mogućnost da dođe do zahlađenja postojaće nakon 12. januara i prema sredini meseca, na početku uz povratak temperatura na prosečne za januar.

Od utorka se očekuje nešto više oblaka i malo svežije vreme, ali će ostati i dalje natposečno toplo vreme. Ujutro se mraz očekuje samo na jugu Srbije, uz maglovito vreme. Maksimalna temperatura biće uglavnom od 10 do 15°C, u Beogradu do 13°C. Očekuje se uglavnom umereno ili promenljivo oblačno vreme, uz sunčane intervale“, najavio je.

Po prognozi RHMZ, u sredu umereno oblačno sa sunčanim periodima. Vetar slab, promenljiv. Jutarnja temperatura od 0 do 6 °C, a najviša od 8 do 13 °C.

Četvrtak donosi prolazno naoblačenje, ponegde na severoistoku sa slabom kišom. Vetar slab do umeren južni, posle podne u postepenom skretanju na severozapadni. Jutarnja temperatura od 0 do 5 °C, a najviša od 8 do 12 °C.

U petak umereno oblačno. Zatim oblačno sa čestim padavinama: na planinama sa snegom, a u nižim predelima kišom koja će u subotu krajem dana i u nedelju u krajevima južnije od Save i Dunava preći u sneg, objavio RHMZ, a prenosi Nova.rs.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare