Kako će funkcionisati „kovid-propusnice“ na Medicinskom fakultetu?

Vesti 27. sep 202113:24 > 15:2923 komentara
Lazar Davidović j
N1

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek izjavio je da su kovid propusnice "na stolu", da se o njima razgovara, kao i da se čeka finalna odluka. Članovi Kriznog štaba ovakve i slične izjave daju već više od dve nedelje. A oni koji su prešli sa reči na dela jesu nadležni na Medicinskom fakultetu - oni su doneli odluku da u novoj školskoj godini, dakle od 1. oktobra, uvedu posebne uslove za prisustvovanje nastavi i drugim aktivnostima na fakultetu. Epidemiolog Zoran Radovanović kaže da je krajnje vreme za tu meru.

Kako je za N1 ispričao novi dekan Medinskog fakulteta Lazar Davidović, odluku je donelo najstručnije telo tog fakulteta – Nastavno-naučno veće, a inicirana je sugestijama Senata UB.

Podsećajući da je stručna, praktična nastava bila uskraćena studentima tokom prošle godine, naveo je da je sada jedna od namera bila da se studenti maksimalno obezbede i da se minimalizuje mogućnost zaraze, kako bi pratili nastavu.

Povezano:

Teoretska nastava će se odvijati onlajn kao i do sada, a praktična, kaže, podrazumeva da studenti i oni koji nastavu realizuju moraju da ispune određene kriterijume – „da u momentu izvođenja nastave nemaju ni jedan znak akutne respiratorne infekcije niti povišenu temperaturu, da nose maske i da budu kompletno revakcinisani, što je novina u odnosu na prošlu godinu, ili umesto toga da dokažu da su preležali kovid-19 infekciju ili da poseduju IgG antitela, pri čemu se to mora raditi u nekoj referentnoj laboratoriji ili da poseduju negativan bilo antigeni i PCR test koji ne sme biti stariji od sedam dana na izvođenju nastave u predkliničkim predmetima, a na kliničkim – ne stariji od tri dana“.

Kako je rekao, trude se da proces digitalizuju, ali će u određenim situacijama biti potrebe za direktnim uvidom u dokumente. Podsećajući da se nastava održava u klinikama i institutima,  rekao je da će tamo nastavnik proveravati dokumente.

Upitan o tome kako je donesena odluka, dekan kaže da je Zajednica fakulteta medicinskih nauka Srbije održala onlajn sednicu na kojoj je doneta jedinstvena odluka o tome, a da je Medicinski fakultet UB prvi koji je počeo da odluku sprovodi u delo. Navodi da su o odluci obavestili Ministarstvo prosvete i Ministarstvo zdravlja, kao i Krizni štab, a da nisu dobili od tih institucija nikakav negativan odgovor. Dekan je preneo i da ministar zdravlja tu odluku lično podržava.

Upitan da li očekuje tužbe zbog takvog poteza, jer je jedan pokret (Živim za Srbiju) to već najavio, dekan kaže da ne isključuje takvu mogućnost, ali da će se time će baviti pravna služba fakulteta. Dodao je da, pri tome, očekuje i pomoć Univerziteta i dva ministarstva (zdravlja i prosvete).

Celo gostovanje pogledajte u okviru snimka emisije:

Radovanović: Krajnje vreme za tu meru

Epidemiolog Zoran Radovanović je, komentarišući odluku Medicinskog fakulteta, rekao da je bilo krajnje vreme za takvu meru. Istakao je i da je reč o civilizovanoj meri.

Jasno je da se virus prenosi u svim sredinama, uključujući škole, fakultete, jaslice, obdaništa, a druga je stvar što, nažalost, zbog razemra koji je peti talas uzeo – mi razmišljamo opet o onlajn nastavi, kaže on. To kod nas nije onlajn nastava kao na Zapadu, mnogo je kod nas lošiji kvalitet onlajn nastave, a tamo tvrde da se takvom nastavom gubi polovina obrazovnog sadržaja koji treba da se prenese deci, ističe epidemiolog.

„Sve vreme sam bio za to da škola, ako je ikako moguće, normalno funkcioniše, ali uz sve mere opreza i zbog toga sam ranije napominjao da treba da se izvrši razuman pritisak na prosvetne radnike da se vakcinišu. Oni su vakcinisani u istom procentu kao opšta populacija, što govori o odsustvu obrazovnog, jer morate da obrazujete i prosvetne radnike – i oni su imali sumnje, što nije čudo, jer i oni žive u ovom društvu i dobijaju te kontradiktorne informacije, i zbog toga je narod sluđen… Jer neko kaže – vakcninišete se, a neko drugi izmisli neke studije koje navodno pokazuju da vakcinacija dovodi do steriliteta, ja bih lično hapsio te što tako izmišljaju“, navodi i dodaje da se takve informacije šire kao požar i voda i da ih narod brže upija od pravih informacija. „A pogotovo u ovom društvu u kojem je narod 30 godina varan i ne veruje nikome, ni vlastima ni zdravstvenim vlastima“, dodaje.

Što se tiče Medicinskog fakulteta, Radovanović kaže da je bilo krajnje vreme da se donese takva odluka, „jer ti mladi ljudi koji studiraju – to mora da bude njihova misija, moraju da se vakcinišu“. Kaže da je bilo studenata, ali i nastavnog osoblja koje je podleglo tim izmišljenim pričama, ističući da su u SAD praktično svi zdravstveni radnici vakcinisani, ne samo od ove bolesti, već i od gripa – i da to ide na 96 posto obuhvata.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar