Kako će izgledati potencijalni dogovor? Beograd podseća na obaveze iz Brisela

Vesti 23. jan 202319:1317 komentara

U kom pravcu bi moglo da ide predsednikovo obraćanje i šta bi mogle da budu njegove poruke, donekle je u intervjuu za N1 otkrio predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju i poslanik SNS Milovan Drecun. I drugi sagovornici N1 ukazuju da je reč o prelomnoj tački za Srbiju.

Tri dana nakon sastanka predsednika Srbije sa diplomatskom petorkom, prve razgovore u zemlji imao je sa predsednicom vlade i ministrima. Potreban nam je strateški geopolitički dogovor sa Zapadom, poručuje predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju.

„Koji će odrediti mesto Srbije u 21. veku u narednom periodu, a to mesto nije u Aziji. Mi možemo sarađivati s drugim zemljama. Naše mesto je tu u evroatlantskom partnerstvu. A taj naš dogovor sa Zapadom isključivo može da počiva na osnovnom kamenu temeljcu, a to je dogovor oko Kosova i Metohije“, rekao je predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun.

POVEZANE VESTI:

Potencijalni dogovor bi trebalo da se bazira na takozvanom francusko-nemačkom predlogu. A pre toga, poruke su Beograda, trebalo bi ispuniti ranije obaveze iz Brisela.

„Mi insistiramo na hitnom formiranju Zajednice srpskih opština i to je, kao što ste čuli od predsednika, a i premijerka je to rekla, to je i preduslov da se uopšte razgovara o nekom političkom planu ili predlogu za rešenje tih odnosa između Beograda i Prištine“, poručuje ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Odlučnost da taj dogovor bude primenjen stiže i iz Evrope i Amerike, međutim, pitanje je koje nadležnosti će imati Zajednica srpskih opština. Srpski zvaničnici tvrde da je statut koji je pripremio Upravljački tim Briselu predat 2018. godine, ali ga je javnost videla koliko i francusko-nemački nacrt.

Jasno je iz ranijih sporazuma da bi trebalo da ima nadležnosti u četiri oblasti, podseća profesor na Fakultetu političkih nauka Stefan Surlić.

„Beograd želi da zadrži jedan pravni i ekonomski modalitet pomaganja Srbima na Kosovu. Jer Zajednica srpskih opština predviđa transparentan finansijski put i nikakvu blokadu u tim dotacijama od strane budžeta Srbije prema Srbima na Kosovu“, kaže Surlić.

Pitanje je da li je aktuelni predlog za Srbiju dobar, ali i da li bolje od toga možemo da dobijemo, kaže profesor međunarodnog prava Univerziteta u Redingu Marko Milanović i ukazuje da u okviru srpskog društva o Kosovu nikada nije postojao ozbiljan razgovor.

„Razgovor na nivou odraslih ljudi oko toga šta mi želimo, šta smo spremni da prihvatimo i po koju cenu. Dakle, mi smo sada u situaciji da o tome odlučuje Aleksandar Vučić bez nekog konkretnog demokratskog legitimiteta da to odluči. Da li je njegova odluka u nekom krajnjem ishodu možda zapravo bude i dobra za nas ili loša za nas ja to ne mogu da tvrdim“, rekao je Milanović.

Razgovore je najavio predsednik Srbije sa relevantnim akterima u zemlji. Počelo je sa vladom i ponovnom potvrdom jedinstva, ali ne znamo gde će se nastaviti. Opozicija traži da to bude parlament.

Komentari

Vaš komentar