Kako će na referendumu moći da glasaju Srbi na Kosovu – Beograd gleda u EU

Vesti 14. jan 202219:215 komentara

Do referenduma o promeni Ustava u oblasti pravosuđa ostalo je još dva dana, a i dalje nije poznato da li će i na koji način Srbi sa Kosova i Metohije moći da ostvare pravo da se izjasne. Dok zvanična Priština ignoriše međunarodnu zajednicu, koja apeluje da referendum treba da se održi po uzoru na ranije izborne cikluse, predstavnici srpske zajednice sastaju se sa predsednikom Aleksandrom Vučićem. Nakon sastanka su konstatovali - sve je na Evropskoj uniji.

Referendum može, ali samo ako će Srbi glasati putem pošte ili u Kancelariji za vezu sa Beogradom – ne odstupa zvanična Priština i posle pokušaja Evropske unije da je privoli da uključi i misiju OEBS. Pokušale su i zemlje Kvinte.

POVEZANE VESTI

„Ohrabrujemo sve građane Srbije da učestvuju u referendumu i verujemo da je važno da građani s pravom glasa imaju mogućnost da glasaju na izborima i referendumima. (…) Pozivamo Vladu Kosova da dozvoli Srbima na Kosovu da ostvare pravo glasanja na izborima i izbornim procesima u skladu sa ovom ustaljenom praksom“, naveli su iz Kvinte.

Prištinske institucije odgovaraju – izborna praksa primenjivana od 2012. bila je nezakonita, a kosovski Ustav i međunarodna regulativa ne priznaju pravo jedne države da održi referendum na suverenoj teritoriji druge.

„Institucije su pozvale međunarodnu zajednicu da u odnosu na Kosovo primeni iste standarde kao i prema bilo kojoj drugoj zemlji, jer nezavisnost naše zemlje ne samo da priznaje većina demokratskih zemalja sveta, već je i zapečaćena odlukom Međunarodnog suda pravde“, poručila je zvanična Priština.

Pošto Priština razumevanja nema, „Srpska lista“ je došla po čašicu razgovora na Andrićev venac. Ipak, i posle sat i po svi su iz Predsedništva izašli bez jasnog plana, sa zahtevom za EU.

„Da pređu sa reči na dela. Dosta su pričali, dosta su obećavali, mi smo im verovali, posebno mi Srbi sa severa Kosova, jer smo izašli na izbore 2013. godine, upravo verujući u bolju budućnost, verujući u taj evropski put. Međutim, u nedelju će Evropska unija, to jest, EULEX pokazati svoje pravo lice“, kazao je Goran Rakić, predsednik „Srpske liste“.

Rakić poziva na masovni izlazak. Ali, šta ako premijer Kosova Aljbin Kurti ne popusti i referendum bude organizovan pod njegovim uslovima? Rakić ponavlja – to je pitanje za Evropsku uniju.

„Mi nismo građani drugog reda dole i, kao što sam rekao, želimo da imamo sva elementarna i osnovna prava kao što imaju i Albanci. Neka se izbori održe kao što su se i do sad održavali, znači, uz posredstvo EULEX-a i OEBS-a. Dakle, oni su ti medijatori bili i zaista, sad pozivamo i njih da se uključe u sve ovo i u nedelju održe referendum i otvore biračka mesta“, naglasio je Rakić.

Kao i izbore organizovane u proteklih nekoliko godina, i referendum prate tenzije na relaciji Beograd – Priština. Predstavnici „Srpske liste“ konstatuju da je situacija izuzetno teška, a sprečavanje glasanja dodatno će je otežati, a to kažu, nikome ne treba.

Kosovski premijer Aljbin Kurti najavio je vanrednu sednicu Skupštine Kosova za subotu, na kojoj će se razgovarati o referendumu.

Komentari

Vaš komentar