Kako će rat u Ukrajini uticati na pitanje Kosova i važi li Vašingtonski sporazum

Vesti 12. mar 202219:32 > 19:33 12 komentara

Od početka rata u Ukrajini iz Prištine stižu pozivi za brzo učlanjenje Kosova u NATO i Evropsku uniju. Većina analitičara takav zahtev smatra nerealnim, ali i ističe da će ukrajinska kriza uticati na region, pa i na rešavanje pitanja Kosova. Kako? Za sada je neizvesno.

Svedočimo najvećem geopolitičkom događaju nakon pada Berlinskog zida u kojem i drugi akteri pokušavaju da budu proaktivni, kaže Dušan Milenković iz Centra za društveni dijalog i regionalne inicijative.

„Videli smo da pored Ukrajine, koja je naravno, zatražila prijem u Evropsku uniju, imamo i zahtev iz Moldavije, iz Gruzije. Imamo neke reakcije koje pokušavaju da se svrstavaju u odnosu na ovaj geopolitički trenutak, ali koliko je to realno – mislim da je zaista daleko od realnosti“, kaže Milenković.

Analitičari nerealnom smatraju i inicijativu koja dolazi sa Kosova.

„Dobro je imati političku volju za pridruženje NATO-u, ali to je proces u kojem prvo treba da budemo pozvani od NATO-a, a sa druge strane četiri članice NATO-a ne priznaju Kosovo, a one bi mogle da blokiraju Kosovo u ovom procesu“, kaže Donika Emini, analitičarka iz Prištine

Tako je, kaže, i Evropski put povezan sa dijalogom u Briselu i zemljama koje ne priznaju Kosovo.

Da će se zalagati za ulazak Kosova u Severnoatlantsku alijansu poručio je ranije turski predsednik Redžep Taip Erdogan.

Srbija je odlučila da ne šalje protestnu notu Turskoj nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao sa svojim kolegom iz Ankare.

„Onog dana kada ih budu primili u bilo koju međunarodnu organizaciju to znači da su srušili Vašingtonski sporazum. Tog dana saznaće imena više zemalja koje su povukle priznanje nezavisnosti Kosova i mi ćemo nastaviti svoj posao da radimo“, rekao je Vučić 7. marta.

Iako je moratorijum predviđen Vašingtonskim sporazumom istekao u septembru Vlada Kosova nije pokrenula članstvo u međunarodnim organizacijama, objašnjava Emini i dodaje da su pozivi iz Prištine za NATO i EU došli kao reakcija na rat u Ukrajini.

„Ako Kosovo aplicira, a moratorijum je istekao, verujem da bi Vučić pokrenuo kampanju otpriznavanja, nažalost Kosovo tu ne može ništa nego da pokrene ponovo priznanja i jača bilateralne veze sa zemljama koje su do sada priznale Kosovo, da osiguramo da ne izgubimo još i njih. Ali to je rat u kojem obe strane gube“, kaže Emini.

Iako Bajdenova administracija formalno stoji uz Vašingtonski sporazum, on je praktično mrtav, smatra Milenković.

„Ja mislim da će sve što se bude dešavalo u političkoj dinamici između, pre svega Beograda i Prištine u okviru dijaloga, ali i sa ključnim akterima tog dijaloga, to su SAD i EU, da bude novo u odnosu na ovu krizu i na dolazak nove administracije“, kaže Milenković.

Ipak ukazuje da su svi međunarodni akteri fokusirani na Ukrajinu, a tek kada se ta kriza reši, videćemo kako će se odraziti na dijalog o Kosovu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare