Kako da nam džeparoši ne pokvare polazak na letovanje

Putovanje, letovanje, autobus, prtljag, turisti, grupa turista,
Shutterstock

Sezona je godišnjih odmora, a ljudi se neretko odlučuju da na letovanje idu autobusom organizovano preko turističke agencije. Džeparoši vrebaju turiste na poznatim ili manje poznatim polazištima turističkih autobusa. Obično pred put vlada euforija među putnicima, primetan je i manjak pažnje, koji najčešće lopovi i džeparoši koriste da bi opljačkali turiste.

Vladimir Vlaho iz agencije Sabra kaže da je to veoma česta pojava.

„Posebno se intenzivira u poslednje tri do četiri nedelje, kako se sezona primakla početku one glavne sezone. Borimo se koliko možemo, upozoravamo putnike, šaljemo SMS poruke da paze, čuvaju svoje stvari, vodiči vode računa…“, kaže on.

Dodaje da su nadležni organi obavešteni.

„Mi smo imali jako dobru saradnju u prethodnim godinama, kada im javimo da se takve stvari događaju, oni pošalju patrole, nekada uniformisane, nekada u civilu“, kaže.

Nažalost, ističe on, decenijama se kuburi sa zvaničnim mestom polaska turističkih autobusa.

„Zaista je to ogroman problem, do danas smo mnogo puta razgovarali sa Gradom, nažalost smo i dalje na ulici. Svaka agencija bira neko ne baš pravo mesto za tako nešto, neobezbeđeno, neograđeno, nepredviđeno za polaske turističkih autobusa. Najveći problem je nedostatak parkinga za vozila koja dovoze putnike“, kaže on.

Nova autobuska stanica u Beogradu, kaže on, u projektu ima dvadesetak pozicija za turističke autobuse.

„Kada bude gotova, tada će naš problem biti rešen, jer će ceo parking biti pod video nadzorom“, kaže.

Govoreći o džeparošima, kaže da njemu ta lica nisu poznata, te da ih možda neko od vozaka ili vodiča prepoznaje.

„Ako često viđate ista lica na istom mestu u vreme polaska autobusa, onda tu nešto naravno nije u redu. Ne znam kako se čin pljačke odvija, gledaju gde je najveća gužva. Džeparoši ulaze i u autobuse, jer mi na polasku autobusa ne znamo ko su putnici, ulazi i pratnja nekad. Mi savetujemo svima da ne ostavljaju stvari u autobusu pre nego što autobus krene“, kaže Vlaho.

Naglašava da putnike putem SMS poruke obaveštavaju o vremenu i mestu polaska, te da skreću pažnju na ovaj problem. Vodiči to takođe rade na licu mesta.