Kako direktor KC Niš, pre oštećenih, zna šta je u nalazima inspekcije?

Vesti 27. jan 202215:20 6 komentara
Klinički centar Niš
N1

Nišlijka Aleksandra Đorđević još nije dobila izveštaj inspekcijskog nadzora na Klinici za neurohirurgiju, koji je zbog smrti majke Zorice Đorđević od posledica klostridije - sama inicirala. Iako joj je, tvrdi, još prošlog petka u Zdravstvenoj inspekciji telefonom rečeno da ga upravo "kucaju" i da će ga veoma brzo dobiti. U međuvremenu, direktor Kliničkog centra u Nišu Zoran Perišić komentarisao je nalaze inspekcije koji su njemu, po svemu sudeći, bili dostupni pre nego njoj, koja je zahtev podnela.

Na pitanje N1 šta zna o inspekcijskom nadzoru zbog više slučajeva klostridije i da li je proglašena epidemija unutar bolničkog kompleksa, Perišić je rekao da epidemiju, da je ima, niko ne bi mogao, niti smeo da zataška. Rekao je i da se epidemija proglašava kada ima više povezanih slučajeva.

Četiri porodice iz Niša, sa kojima je N1 uspostavila kontakt, a čiji su članovi preminuli na neurohirurgiji gotovo po identičnom „scenariju“ u poslednjih šest meseci, posebno je razbesneo njegov komentar da pacijenti često bivaju smešteni u bolnicu, a da prethodno ni ne znaju da imaju pritajenu infekciju, pa ona tokom hospitalizacije krene da im pravi zdravstvene probleme, misleći na klostridiju.

„Ja sam sada pisala i Ministarstvu zdravlja, obavestila ih o istim detaljima o kojima sam obavestila i nišku inpekciju, ali sam dodala i navode direktora Perišića da nema ‘povezanih slučajeva klostridije’ u bolnici, te da epidemije nema, što tvrdim da je netačno“, kaže Aleksandra, ćerka Zorice Đorđević, koja je 8. decembra preminul na Klinici za neurohirurgiju, pošto joj je operisan tumor na mozgu.

Oporavak je krenuo u dobrom smeru ali se šestog dana pojavila u nalazu opasna bolnička bakterija klostridija, posle čega je sve krenulo nizbrdo.

„Skandalozno je da direktor kaže da ljudi dolaze infocirani klostridijom, pa im se na klinici stanje pogoršava zbog bolesti i upotrebe amtibiotika. To je kao da nam se smeje u lice. Svima nama koji smo svoje roditelje predali njima u ruke, a oni dopustili da se na klinici zaraze smrtonosnom bakterijom. I to samo zato što im je higijena očajna, toaleti i zajedničke prostorije kao da nikada nisu očošćene, šta vredi što je zgrada nova“, komentariše Aleksandra Đorđević.

Kaže da, posle svega, sumnja i u navode iz otpusne liste i govori o utisku koji je stekla, a to je kao da su lekari „jedva čekali“ da posle operacije njenu majku otpuste iz bolnice.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare