Kako reaguje država? Toksikolog kaže – kad su hemijski akcidenti, gledamo u Boga

Vesti 26. dec 202219:4919 komentara

A iako se nesreća u kojoj je potencijalno smrtonosni amonijak iscurio u vazduh dogodila juče popodne, nadležni su pokazali istinsko interesovanje tek od jutros. Zašto država nije bolje reagovala?

Neposredno nakon što se u Pirotu dogodio akcident kakav taj grad ne pamti, na mesto nesreće su izašli policija, hitna pomoć i vatrogasci. Uz njih nekoliko novinara iz lokalnih medija koji su skoro cele noći informisali javnost o tome šta se dešava sa prevrnutim vagonom i otrovnim amonijakom koji je ispušten u atmosferu.

Povezano:

Čekali su reakciju i dolazak državnih zvaničnika, međutim, uzalud – konferenciju je par sati kasnije održao samo gradonačelnik Pirota.

„Štab za vanredne situacije je odmah, hitno, sazvao sastanak i da smo proglasili vanrednu situaciju na delu teritorije grada Pirota. Imamo, po trenutnim informacijama, negde oko pedesetak povređenih“, naveo je Vladan Vasić, gradonačelnik Pirota.

Jedan od novinara koji su, za razliku od državnog vrha, odmah stigli na lice mesta, bio je Nenad Paunović, koji inače jutros, obilazeći teren pronašao telo muškarca za kog se još ne zna od čega je preminuo.

Kaže, sinoć ni glasa od državnog vrha.

„Ana Brnabić, njena majka je tu iz komšiluka, 20 kilometara odavde. Ne znam da li je mogla sinoć ili danas da dođe. Predsednik Aleksandar Vučić se bavi državnom politikom više. Dakle, neko je mogao da dođe da nam olakša muku ili da nas oslobodi ovog straha u kojem smo živeli“, kaže Nenad Paunović, s portala Pirot Plus Online.

Preuzeo je tu ulogu na sebe ministar saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, ali tek 12 sati kasnije. Ohrabruje, u blizini mesta nesreće jutros su rađena merenja.

„I nije na auto-putu zabeleženo prisustvo amonijaka kod tunela, kao što ste čuli gradonačelnika, vršeno je merenje i u samom Pirotu i tamo, takođe, nije zabeležena veća koncentracija amonijaka“, kaže Vesić.

Ipak, napominju u Sektoru za vanredne situacije, boravak kod prevrnutog vagona nije bezbedan, jer amonijak i dalje curi.

„Curenje nije zaustavljeno jer, da smo mi mogli to da uradimo, mi bismo to uradili. Zato je formirana ova komisija koja će sa stručnog aspekta da definiše pomeranje, uklanjanje ili pražnjenje ili već neki od načina koji je poznat u tehnici“, navodi Boban Stevanović iz Sektora za vanredne situacije MUP Srbije.

Koliko dugo će trajati opasnost po građane zavisi od meteorološkog izveštaja, ironičan je toksikolog Dragan Joksović, komentarišući reakciju nadležnih. „Ono što se često dešava kod nas, jer smo mi izvanredno organizovani kad su u pitanju hemijski akcidenti – pozivamo Boga u pomoć i on se često oglašava, pa nas spašava“, dodaje.

Prema njegovim rečima, nedopustivo je da već sad nema ekipa koje intervenišu, čak i u uslovima gde nije moguće odjednom zaustaviti curenje. „Zato postoji posebna oblast u toksikologiji koja se zove Organizacija i zbirnjavanje u hemijskim akcidentima“, kaže toksikolog Joksović.

Bilo je tako nekad, danas samo u sećanju jer niko to nije ozbiljno shvatao, smatra Joksović i dodaje – država treba da formira posebno telo za ovakve situacije, a ne da nekakva komisija procenjuje šta i kako.

Komentari

Vaš komentar