Kako je ambasador Hil „zaštitio“ Dolovac od novinara: „Ljudski štit“ za republičku tužiteljku

Vesti 19. apr 202416:35 74 komentara
N1/arhiva

Komentarišući snimak TV Insajdera na kome se američki ambasador Kristofer Hil postavlja kao "ljudski štit" između novinara i republičke javne tužiteljke Zagorke Dolovac, koju inače nemamo prilike nikad ni da vidimo ni da čujemo, glavni urednik Vremena Filip Švarm kaže da "ambasador Hil nije u Srbiji da bi uvodio demokratiju".

„Kristofer Hil zastupa u Srbiji američke interese. To mu je jedina uloga. Dakle, zbog onoga što je Hil učestvovao u onim pregovorima pred 5. oktobar i slične stvari, i tadašnja američka politika, pa to je bilo drugo vreme i sve je bilo različito. Sada on vodi američke interese, očigledno radi američkih interesa on mora imati dobre odnose sa ovom vlašću“, izjavio je Filip Švarm u emisiji N1 Studio Live.

PROČITAJTE I:

Kako je naglasio, to je neka diplomatija „koja nije javna“.

„Neka diplomatija o kojoj javnost ne zna mnogo, a njegovi istupi, pre svega ih treba gledati isključivo kroz opciju američkih interesa. Nije Hil ovde došao da uvodi demokratiju, verujte“, rekao je Švarm.

Na pitanje jesu li ovo „Hilovi izbori“, kako to kaže Miloš Jovanović iz Novog DSS, Švarm odgovara:

„Ja mislim da Hil ima puno, puno važnije planove i druge odnose sa vlašću u Srbiji nego što se tiče lokalnih izbora. On verovatno održava dobre kontakte, ono što daje na jednom mestu uzima na drugom. I kad pogledamo što je Americi važno, što im je od strateškog značaja, to je taj odnos prema ratu u Ukrajini, to je pod jedan, drugo je Kosovo, tu je i Republika Srpska i naprosto – odnosi u Evropi, Albanija itd. Mislim da se time Hil neuporedivo mnogo više bavi nego što se bavi lokalnim izborima ili Zagorkom Dolovac ili našim kolegom Dinkom Gruhonjićem“.

Prema njegovim rečima, njegova prava politika nije ono što mi vidimo.

A ono što jesmo videli je snimak na kome Zagorka Dolovac od novinara beži – u društvo ambasadora Hila, šefa Misije OEBS u Srbiji Jana Bratua i Emanuela Žiofrea, ambasadora EU u Srbiji. Na snimku Hil staje u zaštitu Dolovac kojoj novinar želi da postavi pitanje, koja ona izbegava godinama.

„Taj postupak je pitanje za američkog ambasadora, svakako nije za mene. Opet kažem, američki ambasador očigledno ima neke instrukcije koje se tiču vlasti i on želi da pokaže da je ostvario jako dobre odnose sa vlašću u Beogradu. To je ono što je važno“, kaže Švarm.

Kako kaže, hože da pokaže da je „on dobar ambasador“.

„Prima ga predsednik Republike, predsednik Vlade, može gde god hoće, može da kaže što god hoće i tako dalje. Može na Pink. I sad kad se to gleda i iz perspektive Vašingtona, da li je on uspešan ambasador. Da, on je uspešan ambasador. Ali, opet, on ne zastupa građane Srbije. To nije posao američkog ambasadora. On zastupa građane SAD i politiku SAD. I to je to“, zaključio je Švarm.

Pogledajte i gostovanje Filipa Švarma u emisiji N1 Studio Live na N1:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare