Kako je Basta „srušio“ Instagram: Socijalisti se žurno ogradili, SNS još ćuti

Vesti 14. mar 202319:19 20 komentara

Godinu dana ministri Vlade Srbije govorili su jedinstveno da nije potrebno uvoditi sankcije Rusiji, ali prethodnih dana jedan ministar kaže ne može više da ćuti. Ministar privrede Rade Basta na Instagram nalogu poručio je da Srbija mnogo gubi, da je pritisak na predsednika Vučića veliki i da treba uvesti sankcije Rusiji. Od ove izjave odmah se ogradila i Jedinstvena Srbija odakle dolazi Rade Basta, ali i koalicioni partneri socijalisti.

Da li je Rade Basta samo glasno rekao ono što svi misle ili ipak još nije trenutak za to, ostalo je za sada nejasno. Ministar Basta, iako je bio najavljen, nije se pojavio na događaju u Privrednoj komori Srbije. Na naš poziv je odgovorio kratko da će se javiti kasnije. Na Instagramu je napisao da ne može kao ministar da gleda pritisak koji trpe Srbija i predsednik Vučić.

„Zato sam za uvođenje sankcija Rusiji, stojim uz predsednika Srbije i odbranu državnih i nacionalnih interesa“, naveo je na društvenoj mreži.

POVEZANE VESTI:

Međutim, ministar se u toku dana više nije oglašavao, a zanimljivo je i da je i Dragan Marković Palma, koji se inače uvek javlja, bio ceo dan nedostupan. Palma se juče odmah ogradio, rekavši da je Basta saopštio lični stav. Sličnu reakciju imao je i lider socijalista Ivica Dačić, dok je ministar bez portfelja iz SPS-a Đorđe Milićević malo više objašnjavao, jer je on navodno lajkovao Bastin stav, a kako tvrdi ne koristi društvene mreže.

„Mariću, mi nismo razgovarali na sednici Vlade na tu temu, u stvari jesmo, ali ne bih ja o tome, to su bile zatvorene sednice Vlade. Ako ste ministar u Vladi imate veliku odgovornost i veliku obavezu i preuzeli ste veliki posao da radite u korist građana, a preuzeli ste obavezu da budete timski igrač i da predstavljate načela i ciljeve Vlade Srbije, ne možete tu biti slobodan strelac i ne možete tu imati lične stavove i lična mišljenja“, rekao je ministar bez portfelja Đorđe Milićević.

Ako nije podržao Milićević, jeste socijalista Aleksandar Antić, na čemu mu se Basta i zahvalio. Međutim, ubrzo je stigao Antićev demanti, isto na Instagramu.

„Ne podržavam Bastu i to nije pitanje o kojem treba privatno i individualno da se izjašnjavamo na društvenim mrežama. Ovakve proizvoljne i nekoordinirane aktivnosti ministra Baste čine veliku štetu Srbiji i dovode državno rukovodstvo u još teži položaj“, poručio je Antić.

I dok se socijalisti dopisuju preko Instagrama, premijerka Srbije Ana Brnabić, inače brza u oglašavanju, bar na Tviteru, za sada ćuti, a ćuti i SNS. Vulinov pokret socijalista očekuje da ministar Basta podnese ostavku uz komentar da Vlada ima novu Zoranu Mihajlović, koja je posle toga poslala poruku isto preko Instagrama.

„Ako u SNS, SPS i ostalim strankama na vlasti, u Vladi Srbije postoji samo jedan koji glasno misli da Srbija mora da bude deo Evropske unije i uvede sankcije Rusiji, onda smo mi u zaista većem problemu nego što možemo da zamislimo“, navela je nekadašnja ministarka Zorana Mihajlović.

„Ana Brnabić treba nešto da kaže, ovde se ministar pozvao direktno na pritiske koje trpi srpska privreda, ali trpi pre svega predsednik Srbije Aleksandar Vučić, može da se tretira i kao lakmus papir, a i hipersenzitivna Moskva je odmah reagovala“, rekao je programski direktor Demostata Zoran Panović.

„Uvođenjem sankcija Rusiji pritisak SAD na Srbiju neće prestati, već će se samo pojačati“, reagovala je na izjavu srpskog ministra portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare