Kako je brza pruga Beograd – Novi Sad pretvorila „Gospodsko selo“ u „slepo crevo“

Vesti 04. dec 202306:35 104 komentara

Mada je najava izgradnje brze pruge Novi Sad - Beograd mnogima zvučala kao dobra vest, za meštane Čortanovaca to je značilo opraštanje sa starom železničkom stanicom pa i konekcijom sa ostalim mestima.

Stanica u selu je ugašena, a nova stanica “Beška”, udaljena je čak šest kilometara od sela.

Pitanja o sudbini stanice u Čortanovcima uputili smo nadležnima, ali do objavljivanja ovog priloga odgovore nismo dobili.

Nekada nazivano “Gospodsko selo” među okolnim mestima baš zbog svoje pruge, za Čortanovce sada meštani kažu da je postalo “slepo crevo” jer su ukidanjem železničke stanice odsečeni od sveta.

Meštani Čortanovaca nam pričaju da ih obaveze često nose u Novi Sad, Inđiju i Beograd. Međutim, zbog izgradnje brze pruge Subotica – Beograd ostali su bez stare stanice. Nova je udaljena čak šest kilometara od sela.

„Još imam kola pa ne idem nikako, a da idem ne znam kako bih išao, treba sat da idem do voza…“, kaže jedan meštanin.

„Mi stopiramo, većinom do Karlovaca moraš peške…“, dodaje meštanka Čortanovaca.

N1: A nema ni trotoara?

„Ma nema, kakav trotoar. Pa čekajte, pet kilometara neko da ide pešice, pa ko je lud?“, kaže druga.

Poveli su nas ka staroj železničkoj stanici, na mesto na kom su vozovi stajali punih 139 godina. Nekadašnji otpravnik vozova pamti kako je nekada izgledala. Sada su ostale samo prazne prostorije i šut.

„Sad kad dođem ovde, lepo me drhtavica uhvati. To ne može čovek da gleda. Evo kako je sve zaraslo, počeli su i kablove da čupaju i da razbijaju, neko bi trebalo da se stara o tome“, kaže Aleksandar Matić, nekadašnji otpravnik vozova.

Sada se nadležni staraju o novoj stanici. U sred njive i meštanima predaleko. A kakva je situacija sa autobusima?

„Sat vremena se putuje gradskim autobusom. Ovde je poznat teren da ima velikih mrazova, smetova, klizavice. Evo ja vozim auto, desi se da me zaveje na putu. Pa možete misliti kako je gradskim autobusom“, kaže meštanin Pavle Radosavljević.

Meštanin kom je prevoz do lekara često potreban, ispričao nam je da od kako ne može da računa na voz, svaki odlazak na preglede mu je mučan.

„Radovi, a da ne govorim štruckanje, pošto ja lično imam šipke u leđima i onda svaki potres je koban. A da je voz drugačije bi bilo, drugačije bi bilo i do kuće doći, jer je ravnije gore, a ovako moram uzbrdo, pa nizbrdo“, objašnjava Branko Ruganović.

Svi ovi problemi – naveli su meštane Čortanovaca da pokrenu peticiju za vraćanje stare železničke stanice.

„Da vidimo da li će biti nekog odgovora, a ako ne bude bilo svakako ćemo radikalizovati napore da rešimo problem jer je neophodno da se problem reši, ovako ne može ostati“, poručula je Lana Šepelj Košarčić koja je pokrenula peticiju.

Peticiju je do sada potpisalo više od 3.000 ljudi.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare