Kako je Dačić od „sigurno nije reč o ubistvu“, došao do „uzrok smrti su zadobijene povrede“

Vesti 28. maj 202419:28 92 komentara

Maloletnici, šesnaestogodišnji F.B. i sedamnaestogodišnji N.Z, osumnjičeni za ubistvo Đorđa Mijatovića u parku na Voždovcu u Beogradu, uhapšeni su i određen im je pritvor do 30 dana. Posle obavljene obdukcije, uverili smo se da su predstavnici MUP-a i u ovom slučaju donosili preuranjene zaključke.

Ono što je o uzroku smrti Đorđa Mijatovića rekao danas.

„Obdukcijski nalaz govori o tome da je on umro od povreda glave“, kaže ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

To ministar Dačić nije govorio juče.

„Sigurno nije ubistvo, znači, ubistvo u smislu ubistva na licu mesta…“, rekao je.

A sve što je rekao o smrti Đorđa Mijatovića, prema oceni advokata Ivana Ninića, još jednom ukazuje na to da država ima sistemski problem, ali ne i sistemski odgovor na neprestano nasilje u društvu.

„Kad slušate ministra policije koji relativizuje tu smrt, kako nema dovoljno informacija, koji kaže da ne postoje snimci, pa se snimci, ipak, pojave. Kaže, ne postoje svedoci, pa se svedoci pojave, pa da li je imao epi napad ili nije imao, dakle, preuzima ulogu sudske medicine, obducenta na jedan neuverljiv način, potpuno smireno“, navodi Ninić.

Uznemirani građani posvedočili su, dan posle tragičnog incidenta, da su napadači na Mijatovića deo grupe huligana koja redovno, već mesecima, pravi probleme stanarima tog naselja. Zbog sličnih, učestalih nasilnih događaja, nekadašnja pukovnica policije Slavica Radovanović kaže da se ne oseća bezbedno.

„I ja živim u jednom delu grada, na periferiji, jako retko viđam policajce. Čak i kada bih htela nešto da prijavim, ja bih morala da zovem dežurnu službu ili da sednem u kola, da odem do policijske stanice da to prijavim. Mislim da je rad policije u zajednici, u MUP, treba da postane prioritet. I to jeste koncept tog rada, da svaki kvart ima policajce i da svaki građanin, u ulici, poznaje svog policajca, da mu zna ime i prezime, kako izgleda i da može da mu se obrati“, smatra Radovanović.

Nadomak parka, između zgrada, u kom su maloletni napadači pretukli Mijatovića, policije danas nije bilo. Dvojica muškaraca, koja su se medijima predstavila kao obezbeđenje, poručili su da je molba porodice stradalog da ne budu izloženi kamerama.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare