Kako je novi v.d. BIA zaobišao Stefanovića i Hrkalović i postao osoba od Vučićevog poverenja

Vesti 08. dec 202322:18 15 komentara

Mesec dana nakon što je Aleksandar Vulin podneo ostavku, kako je rekao - da ne bude povod za ucene Srbije, BIA je dobila novog čoveka na čelu. Pored imena Tomislava Radovanovića će, doduše, za početak stajati i v.d. Može li on biti rešenje na duže staze ili će sa novom vladom doći i do promena u bezbednosnoj agenciji?

U paradnoj uniformi, u televizijskom studiju branio je predsednika države. Tada je Tomislav Radovanović, kao načelnik Službe za specijalne istražne metode MUP-a u javnosti razotkrio navodnu aferu prisluškivanja predsednika Srbije.

„Način postavljanja jednog takvog čoveka iz policije za vršioca dužnosti je očigledno na neki način pokazatelj da se tu postavlja čovek koji je ličnost od poverenja predsednika Vučića“, smatra profesor Univerziteta Union u penziji Bogoljub Milosavljević.

Povezane vesti

Upravo smo od Vučića saznali ko mu je doneo podatke o prisluškivanju. Radovanović se tu nije zaustavio, tvrdeći i da je slučaj Jovanjica smišljen da nanese štetu upravo predsedniku.

„On je bio uvek uslužan ovoj vlasti. Imao je karijeru koja je neobično napredovala brzo od kada je Dijana Hrkalović postala u jednom trenutku sve i svja u MUP-u, praktično u ulozi njenog potrčka“, kaže novinar nedeljnika NIN Vuk Cvijić.

Ubrzo je i njoj i tadašnjem ministru Nebojši Stefanoviću okrenuo leđa, povezujući ih sa Vučićevim prisluškivanjem, pričom koja ni posle tri godine nije dobila epilog. Posle istaknute uloge u odbrani predsednika, pominjan je i kao kandidat za direktora policije, ali je završio u BIA, zajedno sa Aleksandrom Vulinom.

„Obično na čelu tih službi, a to je praksa svugde u svetu, treba da dođu ljudi koji su stručni, koji znaju svoj posao, oni koji uživaju poverenje vlasti. Tako da je to nešto što prati i izbor direktora CIA, naravno samo je pitanje prostora za političke zloupotrebe“, navodi Milosavljević.

Kao što je poslednji slučaj opozicionog poslanika Miketića, gde je opozicija uprla prstom baš u bezbednosnu agenciju i njenu umešanost.

„To je nažalost tajna služba kojoj je jedina uloga da štiti vlast od svake afere“, ocenjuje Vuk Cvijić.

Da duh Aleksandra Vulina još lebdi u Ulici kraljice Ane bez broja pokazuje neažurirana veb prezentacija, jer se Aleksandar Vulin i mesec dana posle ostavke i imenovanja v.d direktora Radovanovića još vodi kao direktor.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare