Kako je Vučića i Janšu spojila ljubav prema „češljanju“ računa političkih rivala

Vesti 26. jan 202319:397 komentara

Računi Dragana Šolaka i Dragana Đilasa "češljani" su u Sloveniji, otkriva tamošnji istraživački portal necenzurirano.si. Kako navode, to je bio deo dogovora bivšeg slovenačkog premijera Janeza Janše i aktuelnog predsednika Srbije Aleksandra Vučića, pa je Vučič Janši uslugu uzvratio istražujući račune tadašnjeg opozicionara, a sada predsednika Vlade Slovenije Roberta Goloba.

Na prvi pogled potpuno različite, Srbija i Slovenija izgelda da povezuje još nešto osim toga što su nekada bile deo iste države. Povezali su ih aktuleni predsednik Srbije i bivši premijer Slovenije, svojim metodama obračuna sa političkim protivnicima, ili onima koje tako doživljavaju, tvdri slovenački portal „Necenzurirano“, koji o tome piše po naslovom „Pakt Vučić – Janša.“

„Pola godine pre izbora u Srbiji slovenski Ured za sprečavaje pranja novca otvorio je istragu u kojoj je uključio Dragana Đilasa i biznimsena Draga Šolaka za koje znamo da su neprijatleji broj 1 i 2 za Aleksandra Vučića“, kaže za N1 novinar portala „Necenzurirano“ Primož Cirman.

primož cirman
N1

„Nekoliko meseci kasnije srpski je ured otvorio istragu protiv Roberta Goloba koji je bio tada prvi faviorit za kasniju pobedu na izborima. Znači ja govorim o paktu, jer vrlo je teško poverovati da ovako nešto nije bilo dogovoreno na državnom nivou“, dodaje Cirman.

POVEZANE VESTI:

Dragan Đilas tvrdi da je priča o istrazi u Sloveniji za njega novost.

„Nisam imao nikave zvanične informacije o tome, ali me to zaista ne čudi. To deluje sve potpuno logično. Ta kampanja za tu stvar je počela izjavom Vučiča da imam račune na Mauricijusu“, podsetio je Đilas.

A, Vučić je u martu 2021, u razgovoru sa novinarkom Pinka u Dubaiju, rekao: „Imate li račun na Mauricijusu. Jel vi znate gde je Mauricijus Gordana? Vi ne znate i nije ni važno, ali oni znaju.“

Pominajnje Mauricijusa u Dubaiju, otvorilo je Pandorinu kutiju, a iz nje su iskakali navodni bankovni računi sa milionima evra o kojima je govorio ministar finansija Siniša Mali.

„Ja sam da budem iskren apsolutno šokiran. Apsolutno je na nadlaženim organima sada da urade svoj deo posla i oni će to sigurno uraditi“, poručio je tada Mali.

Šta li su nadležni organi uradili? Ne zna se, jer epiloga nema ni skoro dve godine kasnije.

I gde je danas taj Mauricijus?

dragan đilas
N1

Đilas podseća i da je podneo krivične prijave zbog izjava o računima na Mauricijusu.

„Tužilaštvo me tada informisalo da pošto nije pokrenut nikakav postupak protiv mene, nema pravnog prometa toga što su oni uradili nego je to samo kleveta i uvreda, te zbog toga nema osnova za gonjenje, iako je dokazano da su ti papiri falsifikat i da nema nikakvih izvoda“, ističe lider SSP-a.

Nove izvode i papire u jesen 2021. pokušavaju da nađu u Sloveniji. Kako otkriva portal „Necenzurirano“, tamošnja Uprava za sprečavanje pranja novca tada pokreće postupak protiv Dragana Šolaka i Dragana Đilasa, ali i nekoliko stotina slovenačkih državljana.

„Po nekim informacijama iz nekih izvora, vrlo je upitno da li je slovenski ured imao ovlašćenja i sumnje na osnovu kojih je istraživao račune“, ukazuje Cirman.

Naknadna prijava protiv Šolaka kako bi se „pokrilo“ češljanje računa

Dragan Šolak
UM

Izvori novinara Cirmana tvrde da je protiv suvlasnika United grupe Dragana Šolaka naknadno podenta prijava policiji da bi se „pokrilo“ prethodno češljanje računa.

U isto vreme predsednik Srbije 7. novembra pompezno najavljuje.

„Uskoro ćemo se pojaviti i sa kompletnim dokazima, Videćete koliko su para potrošili za laži i lobiranja po Americi“, rekao je tada Vučić.

„I, tri tačke, znak pitanja“, kaže danas Dragan Đilas. „Šta su oni sve rekli, kakvi lobisti, kakvi Albanci, kakve mahinacije, ali… Srbija“, konstatuje on.

A u Sloveniji, Janšin odlazak sa vlasti otvorio je broja pitanja, pa i ono o mogućoj zloupotrebi Uprave za sprečavanje pranja novca, da bi se prijatelju Vučiču izašlo u susret.

„Ja očekujem da se uskoro provedu neke istrage ovih stvari u Sloveniji. To su neke prakse koje nisu na nivou nekih zemalja EU i nekih zemalja koje se smatraju razvijenim i demokratskim“, kaže Cirman.

Bivši direktor slovenačke uprave za sprečavanje pranja novca demantovao je navode portala „Necenzurirano“.

Komentari

Vaš komentar