Kako poruke o izborima iz Brisela razume vlast, a kako opozicija?

Vesti 29. feb 202420:30 11 komentara

Portparol EU Peter Stano kaže da konačni izveštaj misije ODIHR o izborima u Srbiji potvrđuje zabrinutost EU. U isto vreme, Stano navodi i da "EU pozdravlja spremnost vlasti u Srbiji da rade sa ODIHR-om na primeni preporuka". Šef posmatračke misije Saveta Evrope na izborima 17. decembra, Štefan Šenah, ponavlja da je ta misija stekla utisak da su beogradski izbori bili pokradeni, a predsenik Srbije odgovara da je Šenah "belosvetski prevarant".

Poruku iz Brisela, baš kao i izveštaj ODIHR-a i vlast i opozicija razumeće svako iz svog ugla. Portparol EK Peter Stano je zabrinut – kaže da se izveštaji o neregularnostima moraju razjasniti. Ali je i zadovoljan jer je vlast pokazala spremnost da radi sa ODIHR-om na primeni preporuka.

Reagujući na izveštaj kolega iz ODIHR-a, šef posmatračke misije Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Stefan Šenah, kaže za Novu.rs da su i ODIHR i Savet Evrope posmatrali parlamentarne izbore, a da se krađa dogodila na lokalnim.

„Po svemu što se desilo na dan izbora, autobusima iz Republike Srpske, čini se da je to bio instrument za Beograd i kada govorite o izbornoj krađi, onda govorite o glavnom gradu Beogradu, a ne o čitavim parlamentarnim izborima“, rekao je šef misije Saveta Evrope Stefan Šenah.

Predsednik Vučić odgovara šefu misije Saveta Evrope u svom stilu.

„To bi bilo kao kada bih ja rekao za tog Šenaha, koji je inače poznat po mnogo čemu u Austriji, da sam stekao utisak da je reč o belosvetskom lopovu i prevarantu i mnogi ljudi su mi to rekli, pa sad jel jeste ili nije… Bog će znati“, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Sve što je ODIHR napisao u izveštaju, u skladu je sa nalazima Crte, kaže Raša Nedeljkov.

„Izveštaj ODIHR-a je ozbiljan šamar za režim, i jedna vrsta utemeljenja za građane na osnovu čega mogu da traže da institucije počnu da rade svoj posao“, rekao je programski direktor Crte Raša Nedeljkov.

Biljana Đorđević iz Zeleno-levog fronta i članica pravnog time „Srbije protiv nasilja“ Sofija Mandić ukazuju da je premijerka Brnabić na svojoj konferenciji potpuno izvrnula činjenice.

„Videli ste to njeno da recimo potpuno izokrene stvari. Da kaže: tačno, predsednik je dominirao, ali to je zato što su ga iz opozicije pominjali“, smatra Đorđević.

„Mi ne možemo onome ko je okrivljen za upornu i sistematsku zloupotrebu institucija i medija, a to je ono što se pominje u izveštaju, ne možemo verovati da taj neko može objektivno da tumači ove izveštaje“, dodaje Mandić.

Koalicija „Srbija protiv nasilja“ krenula je u diplomatsku inicijativu sastancima u Parizu sa specijalnim predstavnikom predsednika Makrona za Zapadni Balkan.

„Međunarodna istraga je počela, ona se odvija, ona se sprovodi višestruko, i kroz OEBS i kroz Savet Evrope“, kaže Borko Stefanović sa liste „Srbija protiv nasilja“.

Raspored događaja, međutim, ne ide na ruku popravljanju izbornih uslova i pravila. Srbiju svakako čekaju redovni lokalni izbori u junu. Možda i novi beogradski izbori pre toga.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare