Kako prijaviti neprimeren sadržaj i veličanja ubistava na društvenim mrežama?

SciTech 06. maj 202321:01 13 komentara
REUTERS/Dado Ruvic/File Photo

Poslednjih dana na društvenim mrežama pojavljuje se veliki broj objava u kojima se veličaju višestruka ubistva koja su se desila na Vračaru i u Mladenovcu i ujedno podržavaju počinioci. Neretko je reč o maloletnim osobama, a njihovi snimci se masovno "lajkuju" i "šeruju".

Nadležni organi već su u nekoliko slučajeva reagovali i priveli osobe koje su objavljivale ovakve sadržaje na mrežama, a u slučaju maloletnih lica privođeni na saslušanje su bili i njihovi roditelji.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je juče na konferenciji za medije da će nadležni u narednom periodu proveriti oko 45.000 naloga na kojima se veličaju ovakvi događaji.

Ukoliko naiđete na ovakve postove na društvenim mrežama, kako da ih prijavite?

Prvo, ovakve objave mogu se prijaviti samim centalama socijalnih mreža.

Na Instagramu iznad svakog posta i storija postoje tri tačke (…), na koje kada kliknete možete izabrati opciju Report, a potom da izaberete zbog čega prijavljujete određeni sadržaj. U ovakvim slučajevima možete izabrati opcije „Report Hate speech or symbols“ ili „Violence or dangerous organizations“.

Na Fejsbuku i Tviteru takođe idete na tri tačke iznad objave, potom Report, pa Submit report ili Start report.

Kada je reč o TikToku na kojem je najčešće bilo ovakvih objava, idete na ikonicu za deljenje, izaberete Report, pa „Violence, abuse and criminal exploitation“ ili „Dangerous activities and challenges“.

Druga opcija je da odmah link sa mreža i printscreen pošaljite Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal na mejl [email protected].

Pročitajte još:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare