Kako se gaji ljubav prema ruskoj agresiji: Mediji, službe, mreže, javne ličnosti

Vesti 08. jul 202219:18 > 19:51 197 komentara

Broj građana Srbije koji direktno podržavaju agresiju Rusije na Ukrajinu i za rat krive sve osim Rusije je u porastu i ne ograničava se samo na one građane koji su izašli na početku agresije da Rusiju podrže. Ruski uticaj u Srbiji počeo je davno i širio se i preko medija, kulutrnih događaja i razmene ali i preko nekih aktivnosti pripradnika ruskih službi bezbednosti koje su nekako uvek brzo stavljane pod tepih. Blagonaklono se gleda i na građane Srbije koji, kršeći zakone spostvene zemlje, ratuju na strani Rusije u Ukrajini.

Novi Sad ižvrljan latiničnim Z koje slavi rusku agresiju. Majice sa istim simbolom. U Beogradu skupovi podrške Rusiji u njenoj agresiji i ratu protiv Ukrajine. Po tabloidima i po drugim novinama, i po mnogim televizijama ruska strana rata, likovanje nad ukrajinskim gubicima. Kako je društvo u Srbiji do toga došlo?

POVEZANE VESTI:

Dimitrije Milić iz organizacije Novi treći put kaže da postoji više razloga.

„Jedno su tradicionalni sentimenti, drugo je od 90-ih godina nagomilan antizapadni sentiment, tako da uz intenzivnu promotivnu kampanju koja se odnosi na Rusiju i koju možemo da vidimo da traje još od aneksije Krima u velikom intenzitetu, samo su se te stvari naglasile“, objašnjava on.

Ruski uticaj ide dalje od samo osećaja bratstva i zajedništva i zajedničkog NATO protivnika. Dalje od opravdavanja ruske invazije na Ukrajinu. I dokazi tome su brojni i ozbiljni, ističe stručnjak za bezbednst Darko Trifunović.

„Ako govorimo o ruskom dejstvu, ono se ne odvija samo na društvenim mrežama i na medijima, ono se odvija apsolutno i u realnosti. Oni nam treniraju decu. Pa, zamislite vojni univerzitet Tambov radi sa decom osnovne škole u Despotovcu. Pa, zamislite da Vest point dođe i tretnira našu decu u Lazarevcu. Mi govorimo o tome da je iz Srbije ruska služba pokušala da izvrši puč u Makedonijj. Da su upravo ruske službe, uz učešće naših građana, i u Makedoniji, i u Crnj Gori pokušale da izvrše promenu vlasti“, podseća on.

Osim na ruskoj propagnandi tako ukorenjenoj da se kod onih koji joj veruju ne shvata kao propaganda nego kao jedina istina, ruski uticaj širi se i preko javnih ličnosti i političara raznih nivoa koje analitičar Igor Fedik naziva korumpiranim da promovišu rusku agendu. Mnogo toga zavisi i od stavova vlasti.

„Situacija ovde u Srbiji je veoma teška zbog informacionog rata koji Rusija vodi. Jer Rusija ovde vodi inforamcioni rat protiv Srbije i to mora da bude jasno. I teško je promeniti situaciju u jednom danu. nemoguće je. Ali ako rukovodstvo Srbije to želi, i počne na tome da radi, uspeće. S druge strane Rusija to ne želi, pa će onda građani Srbije videti pravo lice Rusije i prave namere Rusije“, uveren je Fedik.

Milić dodaje da je sentiment prema Rusiji sada vrlo teško kontrolisati.

„U smislu da postoji vrlo utemeljeno među građanima kao sanitment, s obzirom na to da se prvi okvir koji se uspostavio u Srbiji, ruska strana, i to se sada u Srbiji percipira kao istina“, ističe on.

Iako je stidljivo i učtivo osudila napad Rusije na Ukrajinu, vlast u Srbiji, ali i dobar deo opozicije, nikako ne želi da tu osudu potkrepi i delom, i po svaku cenu se zalaže da održi odnose sa Rusijom na nivou koji u novoj geopolitičkoj realnosti isključuje odnose sa protivnicima Rusije. Što Evropa ali i Rusija jasno daju do znanja.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare