Kako se razlikuje kućni red u zgradama radnim danima, vikendom i praznicima?

Vesti 26. maj 202407:32 11 komentara
N1

Kućni red je zapravo spisak pravila kojih stanari zgrade moraju da pridržavaju.

Pravila važe tokom svih sedam dana u nedelji, s tim da postoje male razlike kada je reč o satnici. Šta se dešava kada želite da organizujete neko slavlje u stanu, rođendan ili porodično okupljanje? I to je regulisano ovim spiskom pravila.

Kućni red radnim danima

Prema zakonu, tokom radnih dana od 16.00 do 18.00 i od 22.00 do 7.00 časova narednog dana stanari se moraju ponašati na način koji obezbeđuje mir i tišinu u zgradi. To, u praksi znači, da u navedenom periodu treba izbegavati korišćenje bučnih kućnih aparata, poput usisivača, aspiratora ili sličnih aparata ukoliko oni proizvode mnogo buke. Takođe, skakanje, trčanje ili vika u stanu u tom periodu nisu dozvoljeni.

Pored samog pridržavanja pravila u samoj zgradi, u pomenutom periodu zabranjeno je koristiti i mašine za održavanje zelenih površina oko zgrade kao što su kosačica, motorna testera i slično.

Kućni red vikendom

Kada je u pitanju kućni red vikendom, pravila su ista, s tim da se razlikuje period koji se smatra vremenom odmora. Tokom vikenda, kada najveći broj ljudi ne radi i veliki broj stanara je u zgradi, vreme odmora je produženo. Umesto od 16.00 počinje u 14.00 i traje do 18.00, a uveče počinje u isto vreme kao radnim danima (od 22.00), ali traje sat vremena duže – od 08.00 narednog dana.

Kućni red tokom praznika

Da li sve navedeno znači da treba da zaboravite na proslave ili porodična okupljanja u stanu za praznike? Ne, ali i ovaj deo je regulisan zakonom.

Prema zakonu, u slučaju porodičnih slavlja i drugih okupljanja, najkasnije dva dana ranije stanari su dužni da postavljanjem obaveštenja na vidnom mestu u zgradi o tome obaveste ostale stanare, s tim da se od 01.00 posle ponoći mora obezbediti mir i tišina u zgradi.

Šta sve podrazumeva kućni red u zgradama?

Kućni red regulisan je prema Zakonu o opštim pravilima kućnog reda u stambenim i stambeno-poslovnim zgradama na teritoriji grada Beograda. Prema ovom zakonu, kućni red predstavlja spisak mera i pravila ponašanja kojih stanari zgrade moraju da se pridržavaju kako bi svi neometano mogli da žive ili rade u zgradi.

Tačna definicija, prema navednom zakonu, glasi: “Pod kućnim redom podrazumevaju se prava i obaveze stanara zgrade u cilju nesmetanog stanovanja i pravilnog korišćenja stambenog i stambeno-poslovnog prostora u zgradi, zajedničkih delova zgrade, zemljišta za redovnu upotrebu i katastarske parcele na kojoj je zgrada, korišćenja, upotrebe i čuvanja od oštećenja zajedničkih instalacija, opreme i uređaja zgrade, i održavanja čistoće, reda i mira u zgradi”.

Takođe, ovim zakonom se određuje i dozvoljeni nivo buke u korišćenju posebnih delova zgrade (stan, poslovni prostor, garaža, garažno mesto ili garažni boks), kao i uslovi pod kojima se mogu obavljati određene privredne delatnosti u zgradi, kako se stanarima ne bi remetio mir u korišćenju stanova i drugih delova zgrade. Zakon reguliše i ko je odgovoran za kršenje kućnog reda, kao i kolike su kazne.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare