Kako se REM ponašao u praksi: Najčešće je bio u REM fazi, suprotno AEM-u u CG

Vesti 11. maj 202307:00 4 komentara

Šta REM zaista može da uradi, odnosno kakve su mu mere na raspolaganju i koliko je prilika do sada imao da ih iskoristi da reguliše medije, odnosno njihove sadržaje?

Povezane vesti

REM se u praksi ponašao na nekoliko načina:

Najčešće je bio u REM fazi. Tišina na prikazivanje neprikladnog sadržaja poput slika leševa, brutalnog seksa, nasilja, pretnji ubistvom, nanošenja teških telesnih povreda, promociju prostitucije, političku zloupotrebu.

Prva mera je opomena.

Tu meru REM na primer koristi da opomene TV Pink i Hepi. I to zbog neprimerenih sadržaja u rijaliti tv programima Parovi, Farma, Zadruga.

Mera slična opomeni je i upozorenje.

Primer upozorenja koje je izdao REM a koje je bilo u javnosti zapaženo je nakon gostovanja Dragoslava Bokana na TV Pink koji je Mariniku Tepić vređao na nacionalnoj osnovi.

REM može podneti i prijave sudovima. To je npr. učinio 2019, kada je Prekršajnom sudu podneo zahtev za pokretanje postupaka protiv TV Hepi i Pink zbog kršenja zakona o oglašavanju. REM je tada izbrojao blizu 600 prekršaja te dve televizije.

Godinu dana kasnije REM je podneo i krivičnu prijavu protiv jednog učesnika rijatili programa, zbog pretnji da će lišiti života drugu učesnicu.

REM na raspolaganju ima i mere koje retko ili uopšte ne koristi, a to su Privremena zabrana emitovanja programa ili Trajno oduzimanje dozvole.

TV Hepi dobila je najviše takvih zabrana, privremeno su bile zabranjene emisije Bolja zemlja, Goli život i Parovi. Parovi su bili zabranjeni na 24 časa 2015. godine zbog emitovanja sadržaja koji mogu teško da naškode fizičkom, mentalnom ili moralnom razvoju maloletnika.

Trajno oduzimanje dozvole nikad nije izrečeno nekoj televiziji sa nacionalnom frekvencijom.

Inače prijave REM-u, na koje nisu reagovali, podnosili su brojni pojedinci i organizacije poput: BIRODI-ja, Fondacije Slavko Ćuruvija, NUNS-a, brojnih NVO, opozicionih partija itd.

Zabrana TV Pink i TV Hepi 2020.

Crnogorska agencija za elektronske medije AEM je više puta zabranila delove programa i emisije televizija Pink M i Hepi. Prvi put u februaru 2020. godine je televiziji Pink M ograničila na tri meseca distribuciju programskih sadržaja, zbog promovisanja mržnje i diskriminacije prema pripadnicima crnogorske nacionalnosti. Sankcionisan je i TV Hepi. Oni su precizirali da je reč o programskim sadržajima „Dobro jutro Srbijo“, „Ćirilica“ i „Posle ručka“ na televiziji Hepi, kao i „Novo jutro“ na televiziji Pink M.

Sve to se dešavalo u vreme održavanja parlamentarnih izbora u toj zemlji 2020.

I 2022. godine te dve televizije su bile na meti regulatora AEM-a. U januaru 2022. TV Hepi je dobila zabranu emitovanja više emisija na šest meseci. Povod su uvredljive poruke koje je lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj plasirao u više navrata preko te televizije na račun Crnogorki, Crnogoraca i pojedinačno prema političkim ličnostima u Crnoj Gori.

„U Crnoj Gori je 2. septembra zabranjen Jutarnji program Televizije Pink M, prema odluci AEM-a. Razlog je, kako je navedeno, neprimereno izveštavanje te televizije 27. avgusta o masovnom ubistvu na Cetinju, kada je počinilac ubio deset i ranio šest osoba, nakon čega je i sam ubijen. Savet je saopštio da je takvim izveštavanjem o uzrocima tragedije prekršena Konvencija o prekograničnoj televiziji, u delu koji se odnosi na obavezu poštovanja dostojanstva ljudskog bića i osnovnih prava drugih“, kazao je za N1 predsednik saveta Agencije za elektronske medije Crne Gore Branko Bošković.

Reagovao je srpski REM koji je „najoštrije protestovao“ zbog načina i procedure po kojoj je doneta odluka da se na šest meseci ograniči reemitovanje celokupnog jutarnjeg programa TV Pink u Crnoj Gori i naveo da smatra da crnogorski AEM nije ispoštovao procedure propisane svojim zakonima, odnosno zakonima Crne Gore, ali ni procedure propisane Konvencijom na koju se poziva.

Predstavnici AEM-a, negiraju ovakve tvrdnje, kažu da su se isključivo držali zakona.

Crna Gora je ograničila i emitovanje rijalitija iz Srbije. Tu odluku je donela Agencija za elektronske medije Crne Gore, a na inicijativu „Medija centra“.

Inače Ustavni sud Crne Gore potvrdio je tu odluku AEM-a, a nakon inicijative televizije „Pink M“ za pokretanje postupka za ocenu ustavnosti i zakonitosti Pravilnika o programskim standardima u elektronskim medijima.

Tim rešenjem je utvrđeno da je obaveza da se rijaliti programi označavaju oznakom „za gledaoce starije od 18 godina“ i da mogu da se emituju isključivo od 23 do 8 ujutru ne predstavlja cenzuru i da je proporcionalna legitimnom cilju.

Agencija je 2016. godine usvojila tu normu u cilju zaštite maloletnika od programskih sadržaja koji mogu ugroziti njihov zdravstveni, moralni, intelektualni, emotivni i socijalni razvoj.

Ova zabrana ali i kako su naveli u AEM-u, nelojalna konkurencija iz Srbije, značila je i manji profit za televizije u Crnoj Gori, zbog čega su vlasti ove države odlučile da finansijski pomognu sve medije koji imaju nacionalnu frekvenciju

Tabloid Informer je takođe 2014. bio zabranjen odlukom Osnovnog suda u Podgorici zbog distribucije spornih fotografija i članaka protiv aktivistkinje Vanje Ćalović.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare