Kako Srbija bira ambasadore? Politika ispred stručnosti, upozoravaju diplomate

Vesti 17. mar 202219:20 > 19:25 57 komentara

Ukazom predsednika države, za novu ambasadorku Srbije u Hrvatskoj postavljena je Jelena Milić, direktorka i osnivačica Centra za evroatlantske studije, dok je za šefa Stalne misije Srbije pri OEBS-u imenovan visoki funkcioner SPS-a Žarko Obradović. Karijerne diplomate za N1 kažu da je ovakav izbor rezultat političke podobnosti i da predstavlja nepoštovanje profesije, jer se radi o osobama koje nemaju neophodno diplomatsko iskustvo.

Čerčil je rekao da je dobar diplomata onaj koji dvaput dobro razmisli pre nego što ništa ne kaže. A da li je Srbija dobro razmislila pre nego što je rekla ime diplomate koji ulazi u plavi zagrebački tramvaj?

„Gospođa Milić je očigledno uradila dobro neki domaći zadatak i sećamo je se kao velikog borca i kritičara aktuelnog režima, a sad je očigledno došlo dotle da može da bude diplomata u Zagrebu, ja želim svako dobro Srbiji sa njom kao ambasadorkom u Zagrebu“, rekao je nekadašnji ambasador u Francuskoj Radomir Diklić.

POVEZANE VESTI:

Milić je javnosti postala poznata kao oštra protivnica nacionalističke politike devedesetih i kao direktorka nevladine organizacije sa izrazitom NATO orijentacijom. Poslednjih godina potpuni zaokret – u javnim nastupima podržava aktuelnog predsednika. Karijerna diplomatkinja Branka Latinović kaže da Jelenu Milić ne poznaje, ali zna da Beograd u Zagrebu mora da ima profesionalca.

„Ova dva poslednja imenovanja su nepoštovanje profesije par ekselans. U svakoj državi se ambasadori u susednim zemljama biraju po jednom posebnom profilu, a sad odlazi osoba koja je ne samo bez diplomatskog iskustva, već nema ni odgovarajuće predispozicije, ni štampa u Zagrebu je nije dočekala na način koji joj otvara prostor za rad u toj zemlji“, kaže Latinović.

A u slučaju visokog funkcionera SPS-a Žarka Obradovića, nema dileme da je diplomatsko mesto u OEBS-u dobio na osnovu političke nagodbe stranaka na vlasti. Latinović, koja je decenije provela u toj organizaciji, upozorava i na trenutak u kome se bivši ministar prosvete šalje u Beč.

„Kada se OEBS vraća na političku mapu Evrope kao vodeća organizacija u kojoj će se voditi pregovori i kreirati buduća bezbednosna arhitektura i u takvoj situaciji mi ćemo imati ambasadora koj nije profesionalac“, dodala je.

U srpskoj diplomatiji se predugo prate dva pitanja: prvo, zašto nemamo ambasadora u toj i toj zemlji, a onda se posle imenovanja, kao ovih u Zagrebu i Beču, obavezno nametne drugo pitanje: dokle će se izbor diplomatskog osoblja bazirati na nagradi i političkoj podobnosti?