Kako su institucije „malo savile propise“, da bi Mitrović izgradio svoj „hram“

Vesti 02. jun 202322:32 35 komentara

Kako se sistem prilagođava investitorima i onima koji su bliski vlasti? Dok neki smeju da grade dve hiljade kvadrata, za neke druge taj broj je iznad šest, iako je u pitanju isti plac. Novinari BIRN-a otrkili su kako se manipuliše postojećim pravilnicima i propisma da bi Željko Mitrović mogao da izgradi svoj hram na Dedinju, kako ga naziva.

Ovako izgleda „Hram Svetog Žeksa“, koji gradi vlasnik Pinka kao svoju zadužbinu. Bar tako piše na društvenim mrežama. Zdanje će imati oko 6.000 kvadrata, nalazi se na Dedinju, a Mitrović je plac kupio 2019. godine, i te godine je to bila najskuplja kuća prodata na tržištu, vrednosti 4,5 miliona evra.

Povezane vesti

Mitrović planira da u imanje uloži više od 10 miliona evra. BIRN otkriva da je Mitrović od gradskog Sekretarijata dobio dozvolu da gradi tri puta više kvadrata nego što je to dozvoljeno na tom placu, jer se prilikom proračuna nije poštovao važeći plan za Dedinje, gde se plac i nalazi.

„BIRN je u ovoj situaicji pokušao da glumi investitora i da zatraži podatke o tome šta sve može da se gradi na parceli Željka Mitrovića. I dobili smo ono što i piše u važećem planu za Dedinje. Da može da se izgradi ukupno 2.000 kvadrata i podzemno i nadzemno. Gradski sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove dozvolio je Mitroviću da izgradi tri puta više od toga, ne obazirući se na postojeći plan, koji je iz doduše iz 2000. ali je i dalje na snazi“, navodi Radmilo Marković novinar Birna.

Gradski sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove, odnosno sekretarka Bojana Radaković, dozvolila je Mitroviću ne samo da gradi više od dozvoljenog u tom delu grada, već od njega nije zatraženo ni da dobije saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika, iako se parcela u momentu kupovine i izdavanja građevinske dozvole, nalazila u zaštićenoj prostorno-kulturnoj celini ‘Senjak, Topčidersko brdo, Dedinje’.

Ta zaštita bila je na snazi sve do decembra 2020. godine, kada je i ukinuta. Međutim, u građevinskoj dozvoli koju je Mitrović dobio navodi se da radovi počinju u oktobru, što je tri meseca pre ukidanja zaštite.

Takođe, Mitrović je u izjavi BIRN-u rekao da je u momentu kupovine parcele već znao da ona neće biti više pod zaštitiom države.

Novinar BIRN-a ipak kaže da Mitrović zakon nije prekršio, već da su institucije pokušale da pravila prilagode njemu.

„Mitrović gradi sve po propisima, onako kako je dobio. Ali stvar je u tome što su mu institucije, odnosno gradski sekretarijat, malo savile propise da bi on mogao da izgradi više. Dakle, Mitrović što je dobio, on to i gradi. Tu nema nikavog njegovog greha, nego se postavlja pitanje zašto mu je sekretarijat sve to dao.

Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove nije se oglašavao povom pisanja Birna, niti je odogovrio na pitanja zbog čega je pravila prilagodio potrebama izragdnje hrama Željka Mitrovića, kako ga on naziva na mrežama.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare