Težak život Roma – diskriminacija, nezaposlenost i spajanje kraja s krajem

Vesti 08. apr 202119:4211 komentara

Na Međunadorni dan Roma poruke iste. Diskriminacija, težak život i nezaposlenost, stvari su kroz koje i dalje prolaze. Pojedini poručuju i da jedva sastavljaju kraj s krajem i da ne znaju da se obeležava njihov praznik.

Ispred kuća u romskom naselju na Voždovcu tiho i prazno. Romi koji u tom kraju žive kažu da je praznična atmosfera izostala, zato što slave samo jedan praznik.

„Za nas je dan Roma samo Đurđevdan, mi se okupljamo, to je za nas i rođendan i sve što je naj, naj to je Đurđevdan, tu se slavi, tu je muzika, to je nama dan Roma“, kaže meštanin opštine Voždovac Beriša Boškev.

Iako žive u kućama koje nisu skroz završene, kažu – srećni su što imaju krov nad glavom.

Povezane vesti:

„Neko živi dobro, neko loše, neko se muči, neko se ne muči, mi Romi se borimo na svaki način, neko radi, neko skuplja kartone, ovde niko nije ispod petoro, šestoro, sedmoro dece, retko da nađete da neko ima dvoje dece, vidite kako živimo“, dodao je Boškev.

U susednom Mirijevu, atmosfera uglavnom radna.

„Da sam znala da je praznik ne bih ni danas radila, čekala bih sutra, da se iovako prolepša vreme“, kaže Safira, meštanka Mirijeva.

„Inače mi ne slavimo to kad je romaliti, niti znamo kad je to, jedino što mi slavimo je kad je Đurđevdan, Sveti Ilija, eto“, kaže meštanka Mirijeva Jasmina Radosavljević.

N1: Evo danas je dan Roma.

„Ne znam stvarno, verujte mi da ne znam, a ovde mnogo teško živimo, prvo nemamo put kako treba, mnogo loše živimo“, dodaje Radosavljević.

N1: Je l imate pomoć države?

„Pa ja sam predala za socijalno, ali su me odbili, imala sam infarkt prošle godine, jedva sam ostala živa, jedan lek plaćam 5.000 i stvarno nemam“, kaže ona.

„Sirotinjski, eto tako živim, idem uzmem kolica, idem po kontejnerima, koliko zaradim, zaradim, dođem kući, kupim nešto za hranu i tako“, kaže meštanin Mirijeva.

N1: Je l imate pomoć države?

„Ja ne primam ništa, ni socijalno, ni dečije, ništa“, rekao je.

N1

Loša egzistencija, samo je jedan od problema. Prva romska operska pevačica Nataša Tasić Knežević ukazuje da je diskriminisanje Roma u društvu i dalje prisutno.

„Zato što nas posmatraju kao da smo mi neki zaštićeni beli medvedi od svega, a u stvari uopšte nismo zaštićeni od svega, ne postoji nikakva vrsta zaštite, a oni ne shvataju da smo večito na nekoj margini života i da mi taj naš život živimo koliko god da je težak, mi ga živimo s ljubavlju“, poručuje Tasić Knežević.

„Bolji život“ Roma za sada je u glavnom u najavama političara. Predsednik Aleksandar Vučić kaže da je za njega pitanje života Roma jedno od ključnih i najvažnijih i da se mora raditi na njihovom većem obrazovanju i zapošljavanju, jer je to važno za državu.

A da li je zaista tako, ili je to samo tema na Međunarodni dan Roma?

Komentari

Vaš komentar