Kakvi će biti odnosi Srbije i SAD u budućnosti nakon teksta u Njujork Tajmsu

Vesti 22. maj 202320:27 73 komentara

Kakvi bi mogli da budu odnosi Srbije i SAD u budućnosti? To pitanje aktuelizovalo se nakon što je spoljnopolitički odbor američkog Senata značajan deo sednice posvetio Srbiji, tačnije njenom državnom rukovodstvu i njegovoj povezanosti sa kriminalom. Poznavaoci spoljne politike smatraju da odnosi neće biti značajno narušeni, ali da ovo predstavlja ozbiljno upozorenje.

Zbog tragedija koje su Srbiju zadesile, tekst „Njujork tajmsa“ o predsedniku Aleksandru Vučiću, korupciji, nasilju, ubistvima, ali i vezama kriminalnog klana Veljka Belivuka s državnim rukovodstvom, koje se uspostavljaju dolaskom SNS-a na vlast, ostao je van fokusa.

Ali u Americi nije. O tom članku raspravljao je prošle nedelje američki Senat. Svedočili su savetnik državnog sekretara Derek Šole i Gabrijel Eskobar, zamenik pomoćnika državnog sekretara i specijalni izaslanik SAD za Balkan.

„Da, mislim da postoji mnogo korupcije“, rekao je Derek Šole, savetnik državnog sekretara.

„Koji je onda prosperitet za partnera u Srbiji?“, upitao je Bob Menendez, demokratski senator iz Nju Džersija, na šta je Šole odgovorio: „Predsedavajući, moramo nešto da uradimo. Mi pažljivo sve pratimo, ali Vučića smatram odgovornim i njegove kolege, zbog korupcije i zbog njihovog ponašanja i aktivnosti“.

Povezane vesti:

To što se gornji dom američkog Kongresa bavim ovom temom, na ovaj način, politički komentator Boško Jakšić vidi kao „žuti karton“ za Vučića.

Misli Jakšić da je upućena „skrivena poruka“ da američka administracija ima mnogo više saznanja i dokaza o organizovanom kriminalu u Srbiji, nego što je to objavio Njujork tajms.

Narušavanje saradnje SAD-a i Srbije, međutim, ne vidi.

„Ovo što je do sada urađeno je samo neka vrsta opomene – korigujte se, a onda možemo da nastavimo dobre međusobne odnose. Lopta je sada, kako se to popularno kaže, u Vučićevom dvorištu“, navodi Jakšić.

Lopta koju, čini se, Vučić nastoji da ispuca van terena, umesto da je samo primi i nastavi prijateljsku utakmicu. U svojim obraćanjima nastavlja da govori o spoljnem uticaju na dešavanja u Srbiji.

„Kažu nam naše sestrinske službe sa Istoka – ovo su pokušaju obojenih revolucija i tako dalje. Ja im kažem – ne znam čega su pokušaji, znam samo da su odvratni pokušaji da zloupotrebite tragičnu smrt neke dece“, izjavio je Aleksandar Vučić, predsednik Srbije.

U istom maniru, na istu temu priča i predsednica Vlade.

„Ovo što se dešava je direktno maslo stranih službi. Ovo sve što se dešava je direktno destabilizacija Republike Srbije“, navela je Ana Brnabić.

Kao i mnogo puta do sad glavno pitanje je – ko destabilizuje zemlju i čije strane službe deluju?

„Ja nemam nikakvu informaciju kojom bih mogla da Vam opovrgnem ili potvrdim, prosto, ne bavim se tim pitanjem“, napomenula jeTanja  Miščević, ministarka za evropske integracije.

Na pitanje kako komentarišete izjavu premijerke, Miščević je rekla da nema šta da komentariše kada nema informaciju ni „za“, ni „protiv“.)).

Osim o kriminalu, korupciji i ulozi vlasti u svemu tome, američki Senat je raspravljao i o Vučićevim idejama o takozvanom „Srpskom svetu“, povlačeći paralelu sa Putinovim „Ruskim svetom“, zatim o obavezama koje je Vučić prihvatio u Ohridu po pitanju Kosova, ali i politici Srbije prema agresiji nad Ukrajinom.

Jakšić konstatuje da su to ozbiljne poruke koje ukazuju da Amerika nije zadovoljna potezima srpske spoljne politike.

Zaključuje – okolnosti su se promenile i vreme je za opredeljenje koje je davno proklamovano, a to je Srbija na Zapadu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare