Kakvu poruku Vučić šalje opoziciji, kandidujući Orlića za predsednika Skupštine?

Vesti 30. jul 202219:10 > 19:17 144 komentara

Uoči konstitutivne sednice Skupštine Srbije, postavlja se pitanje kakvu poruku je Aleksandar Vučić uputio poslanicima opozicije kandidujući baš Vladimira Orlića za predsednika parlamenta. Među sagovornicima N1 malo je optimizma da Orlićevo predsedavanje, uz ostanak nacionalnih televizija pod kontrolom režima, najavljuje povratak demokratije u Srbiju.

Vladimir Orlić je kandidat SNS-a za predsednika nove Narodne skupštine.

Iskustva budućih poslanika sa budućim predsednikom parlamenta su različita.

Povezano:

„Ja sam imao priliku samo jednom sa Orlićem da razgovaram u jednoj emisiji debatnoj. To je sve samo ne čovek spreman za dijalog. On je naprotiv poslat bio i u tu emisiju i sada kao predsednik skupštine – da razara taj dijalog. Mi ćemo to, naravno, pokušavati da sprečimo pozivajući se na procedure“, navodi Đorđe Miketić, budući poslanik, iz stranke Zajedno, koalicija Moramo.

„Ne radim to često, ali želeo bih da pohvalim odnos budućeg predsednika prema ovom sastanku i učesnicima tog sastanka. U tom kontekstu, nadam se da će se takva slika preneti i u parlament i da će neke tenzije, koje su do sada postojele u političkom životu, sada smanjiti“, naveo je posle konsultacija Nikola Dragićević iz Srpskog pokreta „Zavetnici“.

„Nisam sasvim sigurna koju će on ulogu zauzeti. Kao predsednik Narodne skupštine možda će on pokušati da igra neku drugačiju ulogu od one koju je igrao. Mislim da on jako dobro poznaje procedure i da će pokušati da manevriše njima na različite moguće načine“, smatra Biljana Đorđević iz „Ne davimo Beograd“, koalicija Moramo.

„Srbiji je u ovom trenutku najpotrebnije jedinstvo i politička stabilnost. I ako to shvatamo i ako to shvataju svi relevantni politički činioсi koji će imati svoje političke predstavnike u parlamentu, i ako ne krenemo od onog partijskog, već od onog opšteg, onda sam potpuno ubeđen da možemo naći ono što jeste naš zajednički imenitelj, a naš zajednički imenitelj je Srbija i građani Srbije“, izjavio je Đorđe Milićević iz SPS-a.

I dok se, kao rezultat izbora, nova skupština u svom sastavu promenila te će sada tamo sedeti i nova lica sa novim idejama, nakon konkursa za televizijske frekvencije i dalje je ograničen broj ljudi koji te ideje mogu da čuju.

„Što se tiče nacionalnih frekvencija, tu vidim jedan kontinuitet kao i do sada, nespremnost da se nešto promeni po pitanju medija, ali se nadam da će i to u nekom narednom periodu biti tema razgovora“, kaže Nikola Dragićević iz Zavetnika.

„Vlast se na to mora naterati. I sloboda se mora osvojiti. Ova vlast je pokazala sve, samo ne demokratsko lice – i ne možemo očekivati da više poštuju zakon nego što se na to mogu naterati“, ocenio je Miketić.

Opozicione stranke, poput koalicije Moramo, kažu da će ulaskom u parlament pokušati da, kroz institucije, izbore pravdu i veće slobode uključujući i slobodu medija. Da li će u tom uspelti i kako će skupštinom predsedavati Orlić sa sedam potpredsednika počeće da se razotkriva sledeće nedelje.