Kalabić: Brojevi zaraženih poražavajući, imaćemo još veće brojke

Vesti 05. okt 202108:44 > 10:5831 komentara

Dr Snežana Kalabić, koordinatorka vakcinalnog punkta na Beogradskom sajmu izjavila je da se očekuje da će, dolaskom hladnijeg vremena i dužim boravkom u zatvorenom, biti i veća verovatnoća da rizik od zaražavanja bude veći i da ćemo imati veće brojeve zaraženih. Ona je istakla da to pokazuje i činjenica da su se deca kada su krenula u školu masovno zaražavala. Zainteresovanost za vakcinaciju nedovoljna, kaže dr Kalabić.

Ona je za N1 rekla da se poslednja tri dana zbog rasta broja zaraženih jeste povećao broj vakcinisanih, ali – to nije dovoljno. Kalabić kaže da su na Sajmu imali oko 1.000 vakcinisanih dnevno, a juče 1.100, od čega 850 trećom i 350 prvom i drugom dozom. „Imajući u vidu podatak da je u zemlji 53 odsto vakcinisanih, to je nedovoljno, brojevi zaraženih su poražavajući“, rekla je dr.

Istakla je da se i vakcinisani zaražavaju ali ne teškom kliničkom slikom.

„Bolnice su pune, lekari i zdravstveni radnici se iscrpljuju jer imamo veliki broj zaraženih sa težom kliničkom slikom“, rekla je dr Kalabić i dodala da je vakcinacija način da pomognemo sebi, ali i zdravstvenim radnicima.

Ona je, zbog oprečnih informacija koje se šire društvenim mrežama, rekla da se kod trudnoće – u stručnom metodološkom upustvu navodi da se parovi koji planiraju trudnoću revakcinipšu dva meseca pre planirane trudnoće. Međutim, ako je rizik od komplikacija od koronavirusa veći od rizika da se vakcinišu, potrebno je da se i trudnice vakcinišu. To se, kaže radi, uz saglasnost i preporuku ginekologa. Trudnice se, dodaje, ne vakcinišu u prvom trimestru već kasnije, budući da je njihov imunitet slabiji i da se dosta trudnica pred porođaj zarazilo, pa su se javljale komplikacije.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar