Kamberi: 22 godine smo u pregovorima sa Vladom, nijedan sporazum se ne poštuje

Vesti 25. jan 202313:23 25 komentara

Poslanik u Skupštini Srbije Šaip Kamberi izjavio je u emisiji N1 Studio Live da je nepoštovanje sporazuma koji se tiču Preševske doline osnovni razlog za slanje pisma specijalnom izaslaniku Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijelu Eskobaru u kome je traženo da Preševska dolina bude uključena u dijalog Kosova i Srbije. On je ocenio da Albanci ne mogu da ostvare svoja prava u Srbiji. "U ovoj zemlji samo ako ste član Vlade možete da ostvarite svoja prava", rekao je Kamberi.

Povezane vesti

„Mi smo nekoliko puta objašnjavali da se nalazimo u dijalogu sa Vladom u Beogradu, evo već 22 godine. U periodu od 2001. godine do sada potpisana su tri sporazuma koja se ne sprovode. Zato mislimo da taj konačni sporazum između Kosova i Srbije bi trebalo da obuhvati sva sporna pitanja koja bi ubuduće mogla da predstavljaju tenzije i da se na taj način simetrično rešavaju pitanja manjina na Kosovu i Srbiji“, rekao je Kamberi.

Dodaje da su Albanci razoačarani činjenicom da se potpisani sporazumi 2001. 2009. i 2013 godine ne poštuju, kao i da da je položaj Albanaca isti kao i pre više od 20 godina.

Ponavlja da traži ravnomernu raspoređenost Albanaca u državnoj upravi i istitucijama, brži ekonomski razvoj kao i službenu upotrebu jesika simbola i pisma Albanaca.

„Verujemo da će konačni sporazum Prištine i Beograda stabilizirati Zapadni Balkan. Takođe, Preševska dolina bi trebalo da bude deo tog sporazuma“, istakao je Kamberi.

Traži uspostavljanje reciprociteta kod poštovanja prava manjina, kao i da sve ono što važi za Srbe na kosovu, važi i za Albance u Preševskoj dolini.

„Beograd je sve ove godine bio gluv na sve naše opravdane zahteve i sporazum vidimo kao poslednju mogućnost da se kroz njega definiše i položaj Albanaca u ovom regionu“, zaključio je Kamberi.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare