Kamberi pitao ministre da li su identifikovane ubice mladića u kafiću „Panda“

Vesti 16. mar 202120:56 11 komentara

Predsednik poslaničke grupe Ujedinjena dolina - SDA Sandžaka Šaip Kamberi pitao je ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina i ministarku pravde Maju Popović da li su identifikovani počinioci zločina u kafiću "Panda" u Peći 1998. godine, kada su ubijena šestorica srpskih mladića, i da li će protiv njih biti podignuta optužnica.

On je rekao da su do 2013. godine porodice ubijenih bile uverene da su taj zločin počinili Albanci, ali je naveo da je te godine predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio u emisiji „Teška reč“ da zločin u „Pandi“ nisu počinili Albanci i da će javnost biti zgrožena kada se bude otkrila istina.

Kamberi je rekao da 23 godine nakon zločina u kafiću „Panda“ i nekoliko godina nakon izjave predsednika Vučića da je gotovo siguran ko je odgovoran za ovaj strašan zločin javnost i dalje očekuje istinu o tome ko je i zbog čega 14. decembra 1998. godine ubio šestoricu, a ranio 15 mladića.

Šef poslaničke grupe Socijalistička partija Srbije Đorđe Milićević rekao je da tragedije kao što je ona koja se desila u Peći u kafiću „Panda“ „ne smeju da se iskoriste u političke svrhe“.

„Želim u ime poslaničke grupe SPS da se izvinim, pre svega porodicama žrtava, što je na ovakav način zloupotrebljena ova tragedija zarad političkog populizma i političkog marketinga“, rekao je Milićević.

Milićević je rekao da su poslaničke grupe dobile Izveštaj Evropskog parlamenta koji je sastavljen na osnovu Izveštaja Vladimira Bilčika i naveo da se na oštar i neprimeren način iznose stavovi o Srbiji, izražava se sumnja u legitimitet novog parlamenta.

On je pitao predsednika Skupštine Srbije Ivicu Dačića da li može da se očekuje rasprava u republičkom parlamentu o dokumentu koji je podneo izvestilac za Srbiju Vladimir Bilčik, na šta je Dačić ponovio „da je Skupština Srbije vlasna da donosi svoje stavove o svim pitanjima, uključujući i pitanja izveštaja o Srbiji u Evropskom parlamentu“.

„Kada Izveštaj bude usvojen, to će biti 24. marta, i u kakvom obliku o tome će se izjasniti Odbor za evropske integracije i ukoliko bude potrebno održaćemo sednicu Skupštine Srbije“, rekao je Dačić.

Poslanik poslaničke grupe „Aleksandar Vučić – za našu decu “ Uglješa Mrdić tražio je da nadležne dražavne institucije utvrde i saopšte javnosti sve što se tiče računa jednog od lidera opozicije Dragana Đilasa na Mauricijusu, u Švajcarskoj i drugim egzotičnim zemljama.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare