Kamberi u Skupštini o zamerkama EK, reagovali ministri

Vesti 28. dec 202018:23
Izvor: Printscreen

Poslanik grupe "Ujedinjena dolina-SDA Sandžaka" Šaip Kamberi izjavio je danas da on nije protiv evropskih integracija, već protiv zastoja tog procesa i da onaj ko je pročitao izveštaj Evropske komisije vidi da je Srbiji dat veliki broj primedbi, a posle njegovog izlaganja usledile su reakcije ministara i poslanika vlasti.

Kamberi je u Skupštini Srbije ukazao na izjavu evropskog izvestioca za Srbiju Vladimira Bilčika da Srbija ni u jednoj oblasti nije napravila pomake, već se udaljava od Evrope, da je hapsila novinare i isticala kinesku pomoć u pandemiji, dok nije dovoljno govorila o pomoći EU.

Kamberi je ukazao da se u izveštaju navodi da je izveštajni period obeležila društvena polarizacija, dominacija vladajuće stranke koja je zabrinjavajuća, da je sud za ratne zločine spor i neefikasan, da se haški optuženici dočekuju kao heroji, a da je negacija ratnih zločina veoma jaka i da je primetna razlika u zaštiti manjinskih prava između Vojvodine i drugih delova Srbije.

On je dodao da se u izveštaju vidi da neke izjave visokih zvaničnika odstupaju od strateškog opredeljenja (evrointegracije) i da vlast treba da naglasi donacije i pomoć koju Srbija dobija od EU.

Povezane vesti

Kamberi je dodao da nije postignut napredak u oblasti javne uprave, ni u pravosuđu, a da je u Skupštini Srbije prisutan zapaljiv govor protiv političkih neistomišljenika, kao i da dijalog nije u ćorsokaku samo zbog toga što Priština ne ispunja svoje obaveze, već i da Srbija mora da ispuni svoje obaveze.

On je izjavu predsednika Srbije o tome da se njegov stav o Kosovu neće promeniti do 2022. ocenio kao izjavu političara koji misli na izbore, a ne na budućnost i rekao da se Vučić zalaže za Srbiju koja je manje multikulturalna i manje demokratska, a više autoritarna.

Kamberi je ukazao i da je obaveza Srbije da sarađuje sa mehanizmom u Hagu, a da se u Srbiji daje prostor ratnim zločinima i da je prisutan govor mržnje.

Predsednik poslaničke grupe „Aleksandar Vučić – Za našu decu“ Aleksandar Martinović rekao je da to što je Kamberi u Beogradu u Skupštini Srbije može da kaže da je Aleksandar Vučić tiranin i despot govori samo o tome da je Srbija demokratska država i da nije onakva kakvom je Kamberi predstavlja.

„Nemojte da gledate u Srbiji bivšu SFRJ koja nije dobra, ali je dobra kad od nje nešto treba da se uzme – Srbija je dobra kad treba da joj uzmemo Kosovo, Sandžak, jug Srbije“, rekao je Martinović i pozvao Kamberija da pozove „svoje prijatelje“ u Prištini da se prema Srbima na Kosovu ponašaju kao što se prema njemu ponašaju u Srbiji.

Martinović je rekao da su srpske enklave na Kosovu „poslednji primeri koncentracionih logora u Evropi“, što je pozdravljeno gromoglasnim aplauzom.

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković je istakao da je u Bujanovcu vlast napravljena tako da srpske partije nisu ušle u vlast i dodao da je u vreme kada je Vučić bio premijer otvoreno porodilište u Preševu i da se ne može govoriti da se Vučić zalaže za manje demokratsku Srbiju.

„Mislim da treba da razgovaramo o svemu, da poštujemo svoju državu, njene zakone, plaćamo vodu i struju, a bacati otrovne strelice i prozivati one koji su otvoreni za dijalog, ali nikako za ucene, mislim da nije u redu i saglasan sam sa onim što je rekao gospodin Matinović, činjenica da mogu da budu izabrani i slobodno govore pripadnici nacionalnih manjina jeste nešto čime se mi ponosimo“, rekao je Selaković.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović rekla je Kamberiju da njegovo učešće pokazuje demokratiju i da je dobro da on može da govori ono što misli i da mnogi vide problem u tome što demokratsko povezivanje građana, kakav je „mini Šengen“ promoviše Vučić.

Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić rekla je da je otvoren poziv da se obrate Ministarstvu da se pokrene društveni dijalog da se o temi ratni zločini iz nedavne prošlosti razgovara detaljno i rekla da se u Vojvodini razgovara o ratnim zločinima iz Drugog svetskog rata i da se u školama učilo o poslaniku Bajči Žilinskom koji je u mađarskom parlamentu u vreme racije tražio da se prekine sa ubijanjem ljudi.

„Mi o tome razgovaramo i ako hoćemo da svugde bude primene Zakona o nacionalnim manjinama kao što je to u Vojvodini, onda imamo gotov recept, razgovaramo, ne u cilju da se pobedi jedni nad drugim, već da se zajedno pobedi zlo iz prošlosti. Niko ne govori da je taj proces lak“, rekao je Čomić.

Kamberi je replicirao ministarki Joksimović na izjavu da je dokaz demokratije to što je on u Skupštini i istakao da njemu nije poklonjen mandat, već da su ga izabrali njegovi birači.

„Vi ne poklanjate meni ništa, ja sam učestvovao na ovim izborima i dobio mandat na osnovu poverenja koje su mi birači dali“, rekao je Kamberi i dodao da ako je neko merilo to što poslanik sme da govori, demokratija u Srbiji u velikom problemu.

On je rekao i da su ga tabloidi „razapeli na krst“ jer je navodno stao u objekat „NAIS“ sa „izdajnikom Tončevim pregovara o ulasku Socijalističke partije u vlast“ i poručio Selakoviću da njima nije do „Srba, već do Srpske napredne stranke“.

Martinović je Kamberiju poručio da se oni „više slažu nego ne slažu“ i da mu naravno njegovo pravo da bude u Skupštini nije poklonjeno, već da je to njegovo pravo po Ustavu.

Poslanik grupe „Aleksandar Vučić – Za našu decu“ Milan Savić javio se da reklamira povredu Poslovnika, pa govorio o tome da Srbi nemaju ista prava na Kosovu kakva prava imaju Albanci u Srbiji i da sloboda govora za Srbe na Kosovu znači zatvorsku kaznu.

„Pitam gospodina Kamberija šta bi se desilo srpskim poslanicima u Prištini da govore kao on ovde“, rekao je Savić, a prekinuo ga je predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić i rekao mu da ne treba da ide u polemiku.

„Nije ovde tema replika sa Kamberijem, već naši stavovi o tome šta je Evropska unija rekla. Molim vas da se usredsredimo na to“, poručio je Dačić.

Poslanica grupe „Aleksandar Vučić – Za našu decu“ Dušica Stojković rekla je da je prisutna „jedna te ista retorika kod dela poslanika dela nacionalnih manjina“ i rekla da „prethodni govornik“ nije pročitao izveštaj Evropske komisije i da bi video kako su na pozitivan način govorili o pravima manjina.

„Videlo se da je prethodnom govorniku govor neko drugi napisao i da je trebalo samo to da pročita, a ne da se uključi u raspravu“, rekla je Stojković.

Komentari

Vaš komentar