Srbija dobija fabriku za Sinofarm vakcine – kapacitet 40 miliona doza godišnje

Vesti 09. sep 202112:12 > 13:05 244 komentara
Tanjug / Strahinja Aćimović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da veruje da će projekat za izgradnju fabrike za proizvodnju vakcina kineske kompanije Sinofarm biti ostvaren u interesu građana Srbije i celog regiona. Reč je o zajedničkom ulaganju Srbije, Кine i Ujedinjenih Arapskih Emirata u vrednosti 30 miliona evra.

Vučić je prilikom ceremonije postavljanja kamena temeljca u Zemunu naveo da će u toj fabrici, pored proizvodnje, „biti sposobni da se usavršavaju i da pune nove komponente za buduće vakcine“.

Istakao je da je kapacitet fabrike 40 miliona doza godišnje, a da je „naš plan“ da se proizvede 30 miliona, „što je dovoljno za Srbiju, region i sve koji su zainteresovani“.

Tanjug / Strahinja Aćimović

„Bićemo među prvima u svetu koji će imati mogućnost da zajedno sa partenerima iz Kine i UAE menjamo sadržaj supstance i da budemo među prvima u svetu koje će blagodeti naučnih otkrića moći da podelimo sa narodom i da efikasnot i kvalitet vakcina bude na još višem nivou“, kazao je Vučić.

Naglasio je da je kineska vakciona „apsolutno sigurna i da ima široko polje dejstva“.

„Ponosan sam što će Srbija u saradnji sa Kinom i UAE imati fabriku koja će vakcinama snabdetvati i zemlje regiona i Evrope i što nismo čekali da nam neko drugi ponudi rešenje u borbi protiv pandemije već mi uspevamo da rešavamo deo regionalnih i globalnih problema“, kazao je Vučić.

On je naveo da će do kraja marta iduće godine biti zavaršen prvi pogon gde će se puniti kineske vakcione, do kada će se punjenje Sinofarm vakcine raditi u Hemofarmu. U drugoj fazi, do 2023. godine, biće izgrađen i pogon gde će se proizvoditi aktivna supstanca za vakcionu.

„U fabrici će u prvoj fazi raditi 180 ljudi, od kojih će 40 odsto biti visokosteučni kadrovi, a u drugoj fazi će biti zaposleno još 100 radnika“, rekao je Vučić.

Tanjug / Strahinja Aćimović

Svečanosti povodom polaganja kamena temeljca za fabriku vakciona prisustvovali su i ministar zdravlja Zlatibor Lončar, ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, generalni i izvršni direktor kompanije Mubadals iz UAE Kaldun Al Mubarak i generalni direktor kineske kompanije Grupa 42 Peng Sijao.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.