Kamenolomi „opkolili“ meštane Stepanje: Život u oblaku prašine, kuće oštećene

Vesti 21. jul 202219:31 > 19:34 komentara

Meštani sela Stepanje u blizini Lajkovca žale se da je na samo dva i po kvadratna kilometra njihovog sela podignuto čak pet kamenoloma. Oblaci prašine, usisavanje, ribanje, postali su njihova svakodnevica. Kažu, obraćali su se nadležnima u više navrata, reakcije nema, nadležnost se samo prebacuje.

„Prašina kad se digne i krene, celu ovu kotlinu našu popuni, to se ne vidi uopšte“, priča meštanin Stepanje Zoran Popović.

I tako godinama, po ceo dan. Najteže je leti, kada nema kiše i vetra da pročiste vazduh. A kada ih i bude, naslage svuda ostaju. Naročito kod onih koji su od kamenoloma na pedesetak metara.

„Ogromna je dnevna količina prašine u našem selu, koju udiše moje troje dece – svakodnevno“, dodaje meštanin Ivan Lazarević dok dlanom skida prašinu sa automobila.

N1

Ne trpe samo ljudi. Ne zaobilaze muke ni useve.

„Pogledajte gde živimo i šta dišemo mi…“, kaže Lazarević.

A ni domaćim životinjama nije lako.

„Pogledajte čime hranim stoku… Senom koje raste na obodu kamenoloma“, navodi.

Osim prašine, tu su i oštećenja.

N1
N1
N1
N1
N1

„Jedno je nastalo pre tri-četiri godine, pa se saniralo o našem trošku i onda se opet proširila pukotina na drugu stranu. Sve to zbog potresa i miniranja, koje se radi gotovo svaki drugi dan“, priča Lazarević.

Na iste probleme žale se i nekoliko kuća dalje.

„Ovde se isto dogodilo od miniranja. I ovde je puko zid. Skroz, tako je u svim ovim sobama. Nisam tražio njihov novac, tražio sam da dođu, da saniraju, da srede. Obećanje je bilo obećanje, ali niko ništa nije ispunjavao“, rekao je meštanin Stepanje Slobodan Lazarević.

Navode meštani – zvali su u pomoć mesnu zajednicu, opštinu, pa i ministarstva, a odazvala se jedino inspektorka zaštite životne sredine.

„I ona je došla. Njen se posao svodi na to da prepiše ono što joj se servira u kamenolomu. Ima i dokumentovano – merenja se vrše isključivo u 9:30 do 10 kada je pauza i od 16:30 do 17 časova, kad je pauza popodnevnoj smeni“, objašnjava Ivan Lazarević.

Lazarević i komšije ne planiraju tužbe protiv vlasnika kamenoloma, smatraju da bi tako nešto bilo besmisleno. Ali zato najavljuju tužbu protiv države Srbije zbog, kako kažu, nečinjenja.