Kamera gde joj mesto nije: U Berški se pravdaju – snima samo kasu

Vesti 03. jun 202119:19 > 19:4027 komentara

Snimci na kojima se vide kamere za nadzor iznad kabina za presvlačenje, u prodavnici odeće firme "Berška" u jednom tržnom centru u Beogradu, uzbunili su javnost i ponovo otvorili pitanje: Ko nas i gde sve vidi? I dok kompanija Berška negira da snima kupce u kabinama za probu, Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti najavljuje ispitivanje slučaja.

Neko nas posmatra, neko nas stalno gleda… Koliko puta smo pomislili da se kamera nalazi na mestu gde joj mesto nije – a ako je postavljena iznad kabina za presvlačenje, onda je to poseban problem, čak i da nije uključena, a jeste. Da li je slučaj Berška još jedno u nizu upozorenja da se na kraju trljaju pogrešne ruke?

Povezane vesti

„Imali smo situaciju sa devojkom pre samo mesec dana koja je, nažalost, doživela da snimci presvlačenja iz tržnog centra završe na sajtu za odrasle, dakle zloupotrebe tog tipa se dešavaju i nije poenta da mi budemo obazrive i da se pazimo i da se sklanjamo od rizičnih situacija, već je poenta da nas ne dovode u rizične situacije i nadam se da će brend ukloniti spornu kameru“, kaže novinarka i modna blogerka Branislava Antović Aleksić.

Ovu „nepristojnu“ kameru uslikala je i na nju na društvenim mrežama ukazala zabrinuta građanka. Slučaj je prijavila policiji, a na Instagramu poručila da su je zaposleni ubeđivali da nije reč o kameri, a onda prepričala i da su joj bivši zaposleni objasnili da se ti snimci ne gledaju, osim u slučaju krađe.

A kompanija Berška ne saopštava da će kameru ukloniti ili premestiti, već objašnjava da je u njenom fokusu nešto drugo.

„U našoj kompaniji radimo na zaštiti zdravlja i sigurnosti naših kupaca i zaposlenih. U tom smislu želimo da naglasimo da kompanija ‘Berška’ uopšte i ni pod kojim uslovima ne snima klijente u kabinama za probu. Kamera za koju pitate snima isključivo područje blagajne i to je jedina svrha zbog koje je tamo postavljena. Takođe, imajte na umu da su, po najstrožim procedurama i zakonima, snimci naših video-sistema dostupni nadležnim organima“, navodi kompanija.

Mediji prenose da je kompanija Berška zbog položaja kamere za nadzor i ugrožavanja privatnosti kupaca optužena i u Švajcarskoj i da se i tamo branila na isti način kao i ovde – snimamo samo kasu.

„Ono što je problematično jeste da se radi o video nadzoru koji ne ispunjava svrhu koju je trgovinski lanac želeo da ispuni, a to je zaštita imovine, već se radi o nadzoru koji duboko zadire u privatnost kupaca. Problem je da nije srazmeran, svrsishodan, da nema informacija, obaveštenja kupcima da se video nadzor sprovodi“, kaže Ana Toskić iz organizacije civilnog društva „Partneri Srbija“.

U bazi povreda privatnosti, koju je uspostavila grupa nevladinih organizacija u prethodnih godinu i po dana zabeleženo je čak 95 takvih slučajeva. A ovaj slučaj sada je u rukama Poverenika koji je pokrenuo nadzor nad spornim video nadzorom.

Komentari

Vaš komentar