Kampanja protiv dečijih brakova: „Ne žuri da odrasteš! Detinjstvo, ne brak“

Vesti 25. nov 202118:25 0 komentara
Beta/Miodrag Mitja Bogdanovic

Kampanja za prevenciju i eliminaciju dečjih brakova u Srbiji i poboljšanja položaja Romkinja promovisana je danas u Beogradu, pod nazivom ;"Ne žuri da odrasteš! Detinjstvo, ne brak!".

Podaci iz istraživanja sprovedenog u okviru UNICEF-ovog programa „Ka okončanju dečjih brakova u Srbiji“ 2019, ukazuju na ogromnu razliku u prisustvu dečjih brakova u opštoj i romskoj populaciji.

Povezane vesti

Prema tim podacima, 56 odsto žena u romskim naseljima između 20 i 24 godine udalo se pre 18. godine, u poređenju sa šest odsto u opštoj populaciji.

Navedeno je i da se 16 odsto (devojčica) u romskim naseljima venčalo pre 15. godine, za razliku od jedan odsto onih u opštoj populaciji.

Na skupu je potpisana i izjava o saradnji na prevenciji i eliminaciji dečijih brakova i poboljšanju položaja Romkinja u romskim naseljima u Srbiji.

Potpisnici su predstavnici Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, programa Nemačke razvojne saradnje „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji“, ambasade Holandije, UNICEF-a Srbija, nevladine organizacije Praxis, i predstavnici osam gradova i opština iz Srbije.

„Izjava koju smo potpisali: ‘Institucije, romska zajednica, javnost – zajedno osvešćeno i proaktivno na tvojoj strani u prevenciji i suzbijanju dečjih brakova u Srbiji’ suštinski definiše cilj kampanje“, rekla je predstavnica Praxis – a Marijana Luković.

Luković je dodala da će projekat obuhvatati analizu situacije, organizovanje socio-edukativnih radionica u romskim naseljima sa devojčicama, majkama i očevima, kurseve i dokvalifikacije za mlade Romkinje i osnaživanje škola za podršku ostanku romske dece u školi.

Projekat „Prevencija i eliminacija dečijih brakova“ finansiraju program Nemačke razvojne saradnje „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji“ i Ambasada Holandije, a sprovodi ga Praxis, zajedno sa partnerskim organizacijama.

Projekti se sprovode u Kruševcu, Kragujevcu, Vranju, Subotici, Bačkoj Palanci, Smederevu, Novom Sadu i Leskovcu, navodi se u saopštenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!