Kampanja tabloida ugrozila bezbednost novinara, u istom košu i – Stefanović

Vesti 24. jul 202119:11 > 19:27 7 komentara

Bezbednost novinara KRIK-a, ali i drugih medija koji nisu pod kontrolom vlasti ugrožena je, kažu sagovornici N1, posle serije tekstova provladinih tabloida u kojima su nezavisni novinari, mediji, njihovi vlasnici, ali i pojedini opozicioni političari označeni kao partneri klana Veljka Belivuka. U isti koš, provladini mediji stavili su i ministra odbrane Nebojšu Stefanovića, koji najavljuje tužbe.

Zavera vreba sa svih strana, tvrde provladini tabloidi i još jednom etiketiraju medije koji nisu pod kontrolom vlasti da su saradnici krininalnog klana. Pre svih KRIK, ali i medije koji su deo Junajted grupe i naravno opozicione lidere, predvođene neizbežnim Draganom Đilasom.

„U suštini tu je reč o nečemu što bi se moglo nazvati Vučićev imidž. On i njegovi uhlebi ga u javnosti predstavljaju kao sveca i mesiju i svako ko dovede u pitanje takav Vučićev status mesije i sveca je neprijatelj. Zbog toga mislim da je ovo što je pokrenuto protiv Krika opasno i da su ti ljudi ugroženi i pojedinačno i redakcija sama“, naveo je novinar Đorđe Vlajić.

Povezane vesti

Advokat Veljko Milić koji se bavi medijskim pravom i zastupanjem novinara kaže da ukoliko je predmet bilo kakvog iskaza, svedočenja ili izjave nosilac najviših funkcija u državi, onda svakako da postoji interes javnosti da sazna šta je to okrivljeni za najteža krivična dela rekao.

„Ukoliko se nekome neka informacija ne dopadne, ne treba medij da bude meta jer mediji samo rade svoj posao. A ako se nekome informacije ne sviđaju treba da usmeri pažnju na izvor te informacije. U ovom slučaju izvor je jasan“, istakao je Milić.

Tabloidi su, međutim, ovoga puta imali specijalan dodatak. Među one koji navodno rade Vučiću o glavi uvrstili su otvoreno Nebojšu Stefanovića. Ministar odbrane je zbunjen, navodi da bi očekivao napad proopozicionih medija, ali ne i provladinih. Najavljuje tužbe.

Stefanović: Napade shvatam kao napade na mene, moju porodicu i moju državu

„Stavljajući me u isti koš sa mafijom, kao one koji će ‘profitirati od uklanjanja Vučića’, autori i incijatori ovakvih bolesnih konstrukcija prešli su svaki prag normalnog i njihove bezumne napade shvatam kao napade na mene, moju porodicu i moju državu, tako da će i moji dalji odgovori i koraci biti takvi da zaštitim sve što mi je najsvetije“, poručio je Nebojša Stefanović, aktuelni ministar odbrane.

Stefanovića, međutim, nisu optužili samo mediji već i stranačke kolege, najkonkretnije poslanik SNS Vladimir Đukanović.

„Ako je tačno bar deo onoga što se moglo čuti o Nebojši Stefanoviću, on je odavno morao biti predmet pažnje pravosudnih organa, ali ovde se stiče utisak da se svako u vrhu vlasti drži za neke dosijee koje ima, svako ima neki dosije o nekome“, smatra Vlajić.

U tome da su se svi ujedinili protiv Vučića, sa provladinim tabloidima se slaže premijerka Ana Brnabić.

„Suština je u tome kako drugi i u koju svrhu drugi upotrebljavaju reči koljača i psihopata i da li koriste reči psihopata da bi promovisali svoju agendu i pokušali da skinu sa vlasti Aleksandra vučića svim tehnikama. Pa čak i time da im partner u tom poslu bude neko kao Belivuk“, istakla je premijerka Brnabić.

Izvesni Institut za političko umrežavanje iz Novog Sada pokrenuo je čak i peticiju za „odbranu uloge institucije predsednika republike Aleksandra Vučića od medijskog rata koji protiv njega vode političke i interesne grupe u zemlji i okruženju i mediji pod njihovom kontrolom“.

Potpisnici inicijative do sada su brojni funkcioneri poput Ivice Dačića, Zlatibora Lončara, Vladimira Đukanovića, Gorana Vesića ali i ličnosti poput Miše Vacića, pevačice Maje Nikolić ili Aleksandra Vuksanovića, poznatijeg kao Aca Lukas.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare