Kancelarija: Policija Kosova presrela autobus s vernicima, krenuli na Zadušnice

Vesti 19. jun 202111:58 13 komentara
N1 (arhiva)

Kosovska policija presrela je jutros autobus sa 50 vernika iz centralne Srbije koji su krenuli da obeleže Zadušnice i vratila ih na administrativni prelaz, saopštila je vladina Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Navodi se da je kosovska policija na Jarinju najpre pustila autobus sa vernicima da bi ih potom presrela na putu ka Metohiji.

„Njihova poseta uredno je najavljena preko oficira za vezu, u skladu sa sporazumom i ustaljenom praksom, s obzirom na to da je bilo neophodno da im se, zbog bezbednosti, obezbedi i policijska pratnja“, stoji u saopštenju.

Direktor Kancelarije Petar Petković ocenio je da je taj slučaj „sramota za albanske lidere u Prištini koji diriguju ovakvim zabranama, ali je i još jedan pokazatelj međunarodnoj zajednici kakav je odnos Prištine prema Srbima, kada ni grupa venika ne može da obidje grobove svojih bližnjih“.

„Do kada će međunarodni predstavnici na Kosovu i Metohiji tolerisati ovakvo iživljavanje Prištine nad nedužnim ljudima? O kakvoj normalizaciji odnosa mi danas govorimo, kada su Srbima na Kosovu i Metohiji uskraćena osnovna ljudska prava“, upitao je Petković.

Grupa vernika iz centralne Srbije danas je trebalo da obiđe grobove svojih preminulih na Kosovu i Metohiji, kao i da posete Visoke Dečane, Svete Arhangele u Prizrenu, Zočište i Veliku Hoču, a da u nedelju u Mušutištu prisustvuju sečenju slavskog kolača u hramu koji je srušen jula 1999. godine.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare