Kancelarija: Priština pripisuje non pejper Beogradu da bi prikrila pravog autora

Vesti 28. apr 202111:04
Priština
Izvor: Mitzo / Shutterstock

Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju saopštila je da su nastojanja Prištine da navodni "non-pejper" o Кosovu, pripišu zvaničnom Beogradu "samo perfidni pokušaj da se prikrije njegov pravi autor".

U saopštenju se navodi da se „takav dokument nije pojavio ni u jednom beogradskom mediju, već u prištinskim medijima i to dan nakon što je obelodanjeno kada će biti nastavljeni briselski pregovori“ Beograda i Prištine.

Povezane vesti

„Zato bi Prištini bilo bolje da se dobro pripremi za dijalog, a Aljbinu Кurtiju da današnje razgovore u Briselu vodi u duhu normalizacije odnosa sa Beogradom, nego što energiju rasipa na lažne vesti. Beograd ostaje pri čvrstoj poziciji da su pregovori i dijalog jedini put ka pronalaženju trajnog i održivog rešenja, a to se ne može postići nikakvim tajnim dokumentima ili nečijom listom želja. Podjednako kao što predsednika Aleksandra Vučića niko pritiscima i ucenama ne može naterati da prizna takozvano Кosovo“, navodi se u saopštenju.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani je, nakon objavljivanja „non pejpera“, napisala na svom Fejsbuk profilu da je to „stara strategija Srbije, ali i Rusije“, kako bi se „takav pristup normalizovao i postao deo dnevne rasprave, a zatim i agende dijaloga“, ocenjujući da su zahtevi izneti u „non pejperu“ „opasni i destabilizujući“.

Ona je navela da „nijedan ‘non-pejper’ ne može da promeni prioritete ili pravedne zahteve u odnosu na Srbiju – rasvetljavanje sudbine nestalih osoba, pravdu i ratnu odštetu“.

Navodno nemački i francuski „non pejper“ o Kosovu, čiji tekst je u utorak objavljen u kosovskim medijima, predviđa specijalnu autonomiju za sever Kosova i za Srpsku pravoslavnu crkvu, kao i priznanje nezavisnosti Kosova od strane Srbije.

Nemački ambasador na Kosovu Jern Rodeje rekao je da je u pitanju „lažna vest“, odnosno da „non pejper možda postoji, ali sigurno ne kao nemačko-francuski“ dokument.

Komentari

Vaš komentar