Srbi ranjeni kod Štrpca, oglasio se Vučić iz Hilandara: Molimo se za Stefana

Vesti 06. jan 202316:26 > 23:56 komentara
TV Herc/Printscreen

Rođaci Stefan Stojanović (11) i Miloš Stojanović (21) ranjeni su u Gotovuši kod Štrpca kada je na njih, bez ikakvog povoda, iz vozila u pokretu pucao lokalni Albanac, saopštila je Kancelarija za KiM. Da su dve osobe povređene potvrdila je i Kosovska policija. Oni su, kažu, van životne opasnosti, a policija vrši uviđaj.

Kako se navodi u saopštenju Kancelarije za KiM, njih dvojica su u trenutku napada išla pored puta i nosila Badnjak kada je napadač na njih otvorio paljbu.

Zadobili su prostrelne rane, jedna osoba pogođena je u šaku a druga u rame, dodaje se. Mladić i dečak nisu životno ugroženi.

Biće prevezeni u Kliničko-bolnički centar u Gračanici, kažu iz Kancelarije.

„Ovakav napad direktna je posledica antisrpske politike Aljbina Kurtija koji svojim ponašanjem i potezima ohrabruje sve one koji žele srpsku krv, čak i na Božić. Zahtevamo hitnu i odlučnu reakciju međunarodne zajednice, a Kancelarija za Kosovo i Metohiju će porodicama i povređenima pružiti svu neophodnu pomoć“, poručuju iz te vladine institucije.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković objavio je i na Tviteru da je pucano na dečake srpske nacionalnosti.

„Po kazivanju meštana, na decu je pucao Albanac iz vozila u pokretu“, naveo je Petković na Tviteru.

Mladić opisao situaciju

U međuvremenu, stariji mladić koji je danas povređen, opisao je kako je do današnjeg incidenta došlo.

„Izašli smo na put da se slikamo i posle toga je naišao auto ne znam koji. Ispalili su metak i evo pogođen sam u ruku“, kazao je on kratko za TV Herc, a prenosi KoSSev.

Glavna Direkcija Kosovske policije dala je više detalja o ovom slučaju. Potvrđuju da su dve osobe u regionu Štrpca danas povređene iz vatrenog oružja, premda ne precizirajući koje su nacionalnosti.

„Danas, 06.01.2023. oko 15.19, policijska stanica u Štrpcu dobila je informaciju da su u selu Drajkovce u Štrpcu dve osobe – povređene od vatrenog oružja od strane nepoznatog lica koja su se nalazila u putničkom vozilu u pokretu i koje se kretalo iz Štrpca u pravcu Uroševca i potom napustilo lice mesta“, navode iz Kosovske policije.

Potvrđuju i da su povređeni poslati prvo u Centar porodične medicine u Štrpcu radi pružanja medicinske pomoći i nakon ukazane prve pomoći – kolima Hitne pomoći transportovani u Gračanicu na dalje lečenje.

„Prema informacijama kojima raspolažemo, obojica povređenih su van životne opasnosti“, preciziraju iz policije.

Ističu da je policija preduzela sve radnje povodom ovog slučaja. Na lice mesta je izašla redovna policija, a potom i policijski istražitelji i krim tehničari Regionalnog istražnog sektora, po ovlašćenju tužioca starateljstva iz PTH-Uroševac – koji vrše uviđaj.

Vučić: Molimo se za Stefana u Hilandaru

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji u Hilandaru dočekuje Božić, objavio je na instagramu da se svi mole za Stefana, dečaka koji je povređen u napadu.

„Da si živ i zdrav, Stefane. I u Hilandaru noćas se svi za tebe molimo. Hristos se rodi!“ napisao je Vučić na instagramu.

Brnabić osudila napad

Premijerka Srbije Ana Brnabić osudila je napad na dvojicu srpskih mladića na Kosovu uoči Božića i zatražila da međunarodna zajednica odmah reaguje i privede krivce pravdi.

„Kada se regularno i sistematsko nasilje stalno potcenjuje, tada se ekstremizam brzo širi od razočaranog rukovodstva na šire društvo, a zločini postaju uobičajena činjenica svakodnevnog života potlačenih“, objvavila je Brnabić na Tviteru uz hešteg #Kosovo* i Poslednji geto u Evropi (#LastEuropeanGhetto)

„Ni za pravoslavnu Svetu noć Srbi na Kosovu* nisu bezbedni. Najoštrije osuđujem ovaj opak zločin i tražim od međunarodne zajednice da odmah reaguje i privede krivce pravdi“, navela je Brnabić.

Gašić: Albanski teroristi koje je naoružao Kurti pucaju na srpsku decu

Da puca u decu može samo jako poremećen um i monstrum, saopštio je ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić.

„Da puca u decu, jer nose badnjak – simbol najradosnijeg hrišćanskog praznika, blago je reći da je terorista. Stravično nasilje nad mladićem i dečakom od 11 godina, samo zato što su nosili badnjak je brutalan zločin, koji ne smemo i nećemo dozvoliti“, saopštio je on.

Upitao je da li će međunarodna zajednica „konačno shvatiti da antisrpska politika koju vodi terorista Aljbin Kurti, ugrožava živote i proliva krv srpske dece na Kosovu“.

I Gojković osudila napad

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka kulture Maja Gojković je najoštrije osudila napad na dvojicu srpskih mladića kod Štrpca ističući kako „zločinački napad na srpske dečake na Badnji dan“ pokazuje da „Srbi na Kosovu i Metohiji nisu bezbedni ni uoči velikog pravoslavnog praznika“.

„Ranjavanje srpskog dečaka i mladića kod Štrpca na Kosovu i Metohiji samo zbog toga što su nosili badnjak je ne samo brutalan napad, već i duboko anticivilizacijski čin. Međunarodna zajednica ne sme da zatvara oči pred ovim divljačkim nasiljem i izlivom mržnje nad nevinom decom“, navela je u saopštenju Gojković.