Kancelarija za KiM: Najava tužbe za genocid iz Prištine je provokacija

Vesti 04. maj 202112:51 > 12:52
Izvor: N1

Mogućnost tužbe za navodni genocid, kojom političari u Prištini ponovo prete Srbiji, postoji samo u njihovim uzavrelim glavama, a u pravnom smislu takva opcija ne postoji čak ni u teoriji, naveo je u saopštenju pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Igor Popović.

Portparolka Vlade Kosova Rozafa Keljmendi izjavila je za Kohu da će tužba za genocid protiv Srbije biti podneta pred Međunarodnim sudom pravde (MSP) pre kraja sledeće godine, prenosi portal Kossev.

Popović kaže da je nezabeleženo u istoriji „međunarodnog prava da jedna teritorija, što Кosovo i Metohija defakto jeste, tuži vlastitu državu“.

Ocenjuje da je reč o provokaciji koja je „samo neuspešna kupovina vremena“, jer i „u Prištini znaju da je takav naučno-fantastični scenario nemoguć i u pravnom smislu ništavan“.

Takozvano Кosovo, kao teritorija pod protektoratom međunarodne zajednice, po rezoluciji Saveta Bezbednosti UN 1244, nije, niti može biti subjekt međunarodnog prava i što pre Priština prihvati realnost, to će mogućnost za nastavak dijaloga i pronalaženje kompromisa biti izvesnija, navodi Popović.

„Baveći se ovakvim besmislicama, političari iz Prištine pokazuju da nemaju jasnu i realnu politiku, niti volju da grade politiku mira, već samo rade na rasplamsavanju separatističkih i ekstremističkih strasti. Snaga argumenata i međunarodnog prava je na strani Beograda i s toga je uzaludno što Priština bije unapred izgubljene bitke“, zaključio je Popović.

Komentari

Vaš komentar