Kancelarija za KiM: Optužuju Janjića kako bi sakrili istinu o Visokim Dečanima

Vesti 11. apr 202118:01 > 22:40 5 komentara
STRINGER/AFP

Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije saopštila je da optužbe protiv igumana manastira Visoki Dečani Save Janjića nemaju nikakvo utemeljenje i da su smišljene kako se "zamaskirala prava istina o ugroženosti (tog) svetog mesta".

Prištinski portal Reporteri je preneo saopštenje Saveta za zaštitu ljudskih prava i sloboda, tamošnje nevladine organizacije, koja je tražila da se protiv Janjića pokrene istraga zbog ratnih zločina.

Povezane vesti

U saopštenju prištinske organizacije civilnog društva, koje su preneli domaći mediji, dodatno se navodi da treba sprovesti istragu „o manastiru Dečani i mogućoj umešanosti Save Janjića u kršenje ratnih zakona i humanitarnog prava“.

Kancelarija za KiM je ocenila da se takvim optužbama dodatno crta meta na čelo igumana Dečana, da se taj manastir proglašava legitimnom metom, „jer joj se osporava njen duhovni i verski značaj i uloga“.

„Od trenutka kada je organizacija ‘Evropa nostra’ svrstala manastir Visoki Dečani na listu sedam najugroženih lokaliteta u 2021. godini, ne prestaju pokušaji Prištine da relativizuje ovo činjenično i dokazima potkrepljeno stanje. Niti su Visoki Dečani sami sebe granatirali, niti je otac Hariton sam sebi odsekao glavu 1999. godine“, navodi se u saopštenju vladine kacelarije.

Ta državna institucija je takođe ocenila, kako je okarakterisano, pokušaje Kosova da se samoproglasi oazom multikulturalnosti i verske tolerancije „apsurdnim“, navodeći da se tamo svakodnevno beleže incidenti o kojima je obaveštena i Evropska unija, kao i sve relevantne međunarodne institucije.

Janjić: Laži i uvrede

Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić je povodom saopštenja nevladine organizacije iz Prištine, Saveta za zaštitu ljudskih prava i sloboda, koje je zatražilo istragu protiv Janjića zbog navodnih ratnih zločina, ocenio da su u pitanju „laži i uvrede“.

„Povodom laži i uvreda na moj račun u nekim kosovskim medijima mogu samo da odgovorim rečima Gospodnjim ‘Blaženi ste kada vas sramote i progone i lažući govore protiv vas svakojake rdjave reči, zbog mene. Radujte se i veselite se, jer je velika plata vaša na nebesima'“, napisao je Janjić.

Prištinska nevladina organizacija je saopštila, kako prenose tamošnji mediji, da Janjića treba istražiti zbog „uloge pre i tokom rata na Kosovu i zbog civila zatočenih u manastiru Dečani“, zbog čega „on snosi najveću odgovornost“.

Domaći mediji prenose i da se u saopštenju koje je objavio portal Reporteri Janjić optužuje i da je omogućio da se nakon završetka ratnih dejstava Albanci u manastiru drže kao taoci, kao i da je u njemu deljeno oružje „mobilisanim Srbima“.

Srpska lista pozvala Prištinu da se ogradi od saopštenja protiv igumana

Srpska lista je pozvala vladu u Prištini i ostale institucije da se ograde od stavova nevladine organizacije Saveta za zaštitu ljudskih prava i sloboda, koja je saoptila da treba sprovesti istragu za ratne zločine protiv igumana manastira Visoki Dečani Savu Janjića.

Partija Srba u parlamentu Kosova je takodje tražila od prištinskih vlasti da odgovorne koji sprovode „kampanju kriminalizacije“ Janjića i Srpske pravoslavne crkve uopšte „pozovu na odgovornost“.

„Podsećamo da je manastir Visoki Dečani više puta bio meta, čak i oružanih napada, i da je godinama unazad na listi ugroženih objekata od značaja za hrišćansku i svetsku kulturu uopšte. Bratstvo manastira Visoki Dečani na čelu sa ocem Savom Janjićem živi okruženo Albancima, i svako etiketiranje kojem je on izložen je najdirektnija pretnja njegovoj i bezbednosti samog manastira, i to je apsolutno opasno i nedopustivo“, navodi se u saopštenju.

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare