Kancelarija za KiM: Policija Kosova na Merdaru privela koordinatora RIK-a

Vesti 14. jan 202223:3920 komentara
Izvor: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Pripadnici Kosovske policije priveli su večeras na administrativnom prelazu Merdare koordinatora Republičke izborne komisije Marka Jankovića, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju i dodala da je Janković odveden u nepoznatom pravcu.

Janković se nalazio u pratnji dva kamiona koja su prevozila izborni materijal RIK-a za predstojeći referendum na Kosovu i Metohiji, koji je bio najavljen OEBS-u na KiM, dodaje se u saopštenju.

Povezane vesti

Istovremeno, pripadnici Kosovske policije zaplenili su dva kamiona koja su prevozila izborni materijal i priveli i vozače kamiona, kao i Jankovićevog vozača, navodi se.

„O ovoj gruboj demonstraciji sile i kršenju sporazuma hitno sam večeras obavestio i specijalnog predstavnika za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka i zahtevao da Janković i trojica vozača budu puštena na slobodu. Reč je o skandalu ogromnih razmera i posledica“, naveo je direktor Kancelarije za KiM.

Na lice mesta odmah je upućen i srpski oficir za vezu kako bi pomogao privedenima, navodi se u saopštenju.

„Koordinator RIK-a i kamioni sa referendumskim materijalom uputili su se večeras da materijal predaju predstavnicima misije OEBS koja je na terenu zadužena za organizovanje referendumskih radnji. Međutim, umesto predstavnika OEBS koje smo zvaničnim pismom danas obavestili o pošiljci materijala, naše predstavnike sačekalo je 10 automobila Kosovske policije“, dodaje se.

Ukazuje se da je „upravo misija OEBS na KiM bila dužna da večeras preuzme izborni materijal u skladu sa mandatom koji ima na terenu, ali i iskazanom spremnošću za organizovanje referendumskog izjašnjavanja, o čemu su nas obavestili i u pismu od 22. decembra prošle godine. Međutim, večeras Misija OEBS ne samo da nije preuzela referendumski materijal, nego se nije ni pojavila na Merdaru, gde je trebalo da preuzme materijal, onako kako je to činjeno svaki put do sada u ranijim izbornim procesima“.

Komentari

Vaš komentar