Kancelarija za KiM: Stikeri za tablice ne prestaju da važe 21. aprila

Vesti 18. apr 202216:19 6 komentara
Merdare Kosovo, administrativni prelaz, granični prelaz, skidanje tablica, policija skida tablice, srpske tablice
N1

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da je sporazumom od 30. septembra 2021. godine dogovoreno da će se rešenje stikera primenjivati "dok se ne postigne dogovor o trajnom rešenju". Kancelarija dodaje da u sporazumu nema odredbi da će nalepnice važiti šest meseci, kao i tačke u kojoj se pominje "reciprocitet".

Kancelarija za KiM je ovim saopštenjem odgovorila na izjavu premijera Kosova Aljbina Kurtija, koji je rekao da je 21. april krajnji rok kada dve strane treba da se dogovore o registarskim tablicama, a da će „princip reciprociteta biti tu kao srž svakog rešenja“.

Kancelarija je pozvala predstavnike u Prištini da pokažu tačku u sporazumu postignutom 30. septembra u Briselu u vezi sa registarskim tablicama, u kojoj se pominje reč „reciprocitet“.

Pročitajte još:

„Takođe, pozivamo predstavnike Prištine da pokažu tačku sporazuma u kojoj se navodi da će dosadašnji režim stikera, odnosno nalepnica, važiti 6 meseci?“, navodi se u saopštenju Kancelarije.

Poručuju da takvih odredbi nema, te da trajno rešenje može biti usvojeno samo u okviru dijaloga na visokom političkom nivou, a na osnovu zaključaka do kojih dođe Radna grupa posredstvom EU.

Podsetili su i na tekst sporazuma od 30. septembra: „U roku od šest meseci od svog prvog sastanka, Radna grupa će formatu dijaloga na visokom nivou predstaviti svoje nalaze o trajnom rešenju“.

„To konkretno znači da 21. april nije nikakav rok za prestanak važenja režima stikera, kako to neosnovano pokušavaju da predstave predstavnici privremenih institucija u Prištini i izvrše pritisak na Beograd“, poručili su iz Kancelarije.

Iz Kancelarije pozivaju političare u Prištini da ne koriste ovu temu za pokušaj „generisanja nove destabilizacije prilika na terenu i jednostrane akcije“, jer, kako su istakli, za tako nešto nemaju nikakvo utemeljenje u potpisanom dokumentu.

Iz Kancelarije takođe poručuju da su predstavnici i eksperti iz Beograda do sada učestvovali na više sastanaka o registarskim oznakama u Briselu, tokom kojih su, kako navode, pokazali odgovornost i konstruktivnost u iznalaženju održivog rešenja na terenu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare